ЮНИ 27 Новини | Наука и технологияОбнови

НАСА откри близнак на Земята

От 0 коментара0/5

Космическият телескоп "Кеплер" на НАСА откри планета, подобна на Земята. Наречена Kepler-452b, тя е по-голяма от нашата планета и обикаля около подобна на Слънцето звезда на приблизително същото разстояние, на което Земята обикаля Слънцето, съобщава сайтът space.com.

НАСА откри близнак на Земята
 © архив

"Това е първата планета, която вероятно е скалиста и обитаема и обикаля звезда, подобна на Слънцето", казва Джеф Къфлин от Института за търсене на извънземен разум в Маунтин Вю, Калифорния.

Учените са открили други малки, потенциално обитаеми екзопланети, но те обикаляха червени джуджета – звезди, които са много по-малки и по-хладки от Слънцето.

Повърхността на новооткритата Kepler-452b е с около 60% по-голям диаметър от този на Земята и е на 1400 светлинни години от нея. Тя е вероятно скалиста и обикаля своята слънцеподобна звезда на същото разстояние, на което Земята обикаля около Слънцето.

Планетата е вероятно пет пъти по-голяма от Земята, което дава основание да бъде определена като "Супер Земя". Вероятно е с гъста атмосфера, много вода и активни вулкани.

Екзопланетата обикаля звездата си за около 385 дни, така че годишното й време е малко по-дълго от земното.

Телескопът "Кеплер" e открил близо 4700 потенциални екзопланети. Съществуването на само 1030 от тях е потвърдено. Според НАСА това е най-значимото откритие до момента. /БГНЕС /

Още за: Земя, планети

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "НАСА откри близнак на Земята".

Още от "Наука и технология"

ЕС може да глоби Google с близо милиард евро

ЕС може да глоби Google с близо милиард евро

Европейската комисия може да наложи на американската интернет и софтуерна корпорация Google глоба от над 1 млрд. евро за злоупотреба с господстващо положение на пазара на услуги за търсене.

Британски учени разобличават „пропагандата” в мрежата

Британски учени разобличават „пропагандата” в мрежата

Вълна от цифрова „пропаганда”, идваща главно от Русия чрез автономни компютърни програми - ботове - разпространява фалшиви информации, за да манипулира общественото мнение в целия свят.

Руска подводница се крие в анаеробен режим

Руска подводница се крие в анаеробен режим

Дизел–електрическата неатомна подводница „Кронщад” от проект 677 тип „Лада” ще стане първата руска военна подводница с анаеробна (независима от външен въздух) енергийна система, пише ”Известия”.