ЮНИ 27 Новини | Наука и технологияОбнови

Милиарди планети подобни на Земята може да са обитаеми

0 коментара0/5

Милиарди планети с размерите на Земята, движещи се в орбита около слънца, подобни на нашето, в нашата галактика, може да са обитаеми, считат астрономи.

Милиарди планети подобни на Земята може да са обитаеми
Милиарди планети подобни на Земята може да са обитаеми

"Сред хилядите звезди, които се виждат на небето през нощта, най-близката подобна на Слънцето, е една планета с подобна на Земята маса, обикаляща в орбита около нея, може да бъде обитаема и се намира само на 12 светлинни години. 1 светлинна година се равнява на 9 461 млрд. км. Тя е видима с просто око, изтъква астрономът от Калифорнийския университет в Бъркли, Ерик Петигура.

Тези резултати показват, че планети като Земята се срещат сравнително често в Млечния път", казва Ендрю Хауърд - астроном от Института по астрономия на Хавай, и съавтор на изследването. На базата на първите три години събрани данни от "Кеплер" астрономите са засекли 3 538 потенциални екзопланети, от които потвърдени 833. Сред тези 833, 647 са с размери, близки до земните, но само 104 се намират в зона, която им позволява да са обитаеми. Десет от тях изглеждат скалисти като Земята, изтъква Джейсън Рауи от института SETI.

Вижте също:

Най-голямата звезда се разпада и може да гръмне

Това, че една планета е с подобна на земната маса и се намира в зона, която не изключва тя да е обитаема, не я прави непременно подходяща за развитие на живот, наблягат учените. Някои например може да имат твърде плътна атмосфера, което ще направи температурите на повърхността й твърде високи за живи организми. Например миналата седмица астрономите обявиха откриването на екзопланетата Kepler-78b, която въпреки сходните си размери и състав с тези на Земята, е необитаема заради температури от 1 500 - 3000 градуса по Целзий.

"Изобилието на планети като Земята, в орбита около сравнително близки звезди, ще опрости работата на НАСА в нейните бъдещи мисии за проучването им, изтъква Ендрю Хауърд. Според Натали Батала от мисията "Кеплер", до около 50 години ще можем да наблюдаваме характеристиките на атмосферата на тези екзопланети и след това целта ще е да се правят снимки с добро качество на повърхността, да се разглежда топографията им и да се търсят признаци на живот".

Още за: Земя, планети

Още от "Наука и технология"

ЕС може да глоби Google с близо милиард евро

ЕС може да глоби Google с близо милиард евро

Европейската комисия може да наложи на американската интернет и софтуерна корпорация Google глоба от над 1 млрд. евро за злоупотреба с господстващо положение на пазара на услуги за търсене.

Британски учени разобличават „пропагандата” в мрежата

Британски учени разобличават „пропагандата” в мрежата

Вълна от цифрова „пропаганда”, идваща главно от Русия чрез автономни компютърни програми - ботове - разпространява фалшиви информации, за да манипулира общественото мнение в целия свят.

Руска подводница се крие в анаеробен режим

Руска подводница се крие в анаеробен режим

Дизел–електрическата неатомна подводница „Кронщад” от проект 677 тип „Лада” ще стане първата руска военна подводница с анаеробна (независима от външен въздух) енергийна система, пише ”Известия”.