МАЙ 25 Новини | Наука и технологияОбнови

Марианската падина е сред най-мръсните места в земните океани

От 0 коментара0/5

Анализът на веществата, които се съдържат в организма на дълбоководните ракообразни в Марианската падина ужаси учените.

Марианската падина е сред най-мръсните места в земните океани
Марианската падина е сред най-мръсните места в земните океани © istockphoto.com

Оказа се, че в океанските дълбини се натрупват най-опасните токсини. Равнището им е значително по-високо, отколкото в крайбрежните океански води, в които се изхвърлят отпадъчните води и други замърсители, съобщава новинарският отдел на списание „Нейчър” (Nature).

„Свикнали сме да мислим, че дълбоководните цепнатини са най-чистите кътчета на природата, недокоснати от човека. Крайно учудващо е, че там установихме толкова високи нива на замърсяване, каквито съществуват изобщо. Те са по-високи, отколкото в устието на двете най-замърсени реки в света – Ляохе и Чжуцзян”, заяви Алан Джеймисън (Alan Jamieson) от Абърдийнския университет в Шотландия.

Джеймисън и колегите му достигнали до плашещия извод, след като изучили образци от микроби и ракообразни, уловени на дъното на Марианска падина. В процеса на изследването, учените са установили съдържание на опасни токсини в дълбоководните организми, които са способни да предизвикат рак и безплодие. 

Вижте още:

Над 17 милиона жени в Африка са в капана на „водно робство” >>>

Производството на тези вещества е или забранено през 70-те години на XX век, или силно ограничено, припомнят авторите на откритието на дъното на морето. Най-високите концентрации на тези вещества са открити в Марианската падина – там те надвишават 15 пъти равнището в Кермадек и няколко пъти по-големи от най-замърсените кътчета на хидросферата на сушата и край морските брегове край промишлените зони на планетата.

„Поуката от това откритие е, че ако в морето се изхвърлят някякви отпадъци, то те няма да изчезнат, а ще се окажат на дъното. В крайна сметка те ще стигнат до най-големите дълбочини, откъдето няма къде да потъват повече и затова ще се натрупват в тях”, продължава Джеймисън.

Според него, откриването на тези вещества с много голяма устойчивост към разлагане от микробите, е голяма заплаха за здравето на флората и фауната на Марианската падина, които учените започнаха да изучават съвсем наскоро. Откриването на токсините в тази среда, която по-рано се смяташе от учените за абсолютно изолирана от външния свят, сочи, че животните, дори на най-голяма дълбочина, са уязвими пред лицето на човешката дейност. /РИА”Новости”/

Още от "Наука и технология"

Път към безопасно възпроизводство на хора в космоса

Път към безопасно възпроизводство на хора в космоса

Японски учени направиха крачка напред към постигане на нормално човешкото възпроизводство в космическото пространство, въпреки негативното влияние на космическата радиация.

Дървесните ядки намаляват риска от рецидиви на рака на дебелото черво

Дървесните ядки намаляват риска от рецидиви на рака на дебелото черво

Учени установиха, че пет определени вида дървесни ядки намаляват рязко риска от рецидиви при рак на дебелото черво. Това са бадеми, пекани, орехи, лешници и кашу.

Откриха за първи път човешки жертвоприношения в корейски исторически обекти

Откриха за първи път човешки жертвоприношения в корейски исторически обекти

Доказателства за жертвоприношения на хора бяха открити за първи път на корейски исторически обекти, съобщиха от Сеул.