ЮНИ 26 Новини | Наука и технологияОбнови

Марианската падина е сред най-мръсните места в земните океани

От 0 коментара0/5

Анализът на веществата, които се съдържат в организма на дълбоководните ракообразни в Марианската падина ужаси учените.

Марианската падина е сред най-мръсните места в земните океани
Марианската падина е сред най-мръсните места в земните океани © istockphoto.com

Оказа се, че в океанските дълбини се натрупват най-опасните токсини. Равнището им е значително по-високо, отколкото в крайбрежните океански води, в които се изхвърлят отпадъчните води и други замърсители, съобщава новинарският отдел на списание „Нейчър” (Nature).

„Свикнали сме да мислим, че дълбоководните цепнатини са най-чистите кътчета на природата, недокоснати от човека. Крайно учудващо е, че там установихме толкова високи нива на замърсяване, каквито съществуват изобщо. Те са по-високи, отколкото в устието на двете най-замърсени реки в света – Ляохе и Чжуцзян”, заяви Алан Джеймисън (Alan Jamieson) от Абърдийнския университет в Шотландия.

Джеймисън и колегите му достигнали до плашещия извод, след като изучили образци от микроби и ракообразни, уловени на дъното на Марианска падина. В процеса на изследването, учените са установили съдържание на опасни токсини в дълбоководните организми, които са способни да предизвикат рак и безплодие. 

Вижте още:

Над 17 милиона жени в Африка са в капана на „водно робство” >>>

Производството на тези вещества е или забранено през 70-те години на XX век, или силно ограничено, припомнят авторите на откритието на дъното на морето. Най-високите концентрации на тези вещества са открити в Марианската падина – там те надвишават 15 пъти равнището в Кермадек и няколко пъти по-големи от най-замърсените кътчета на хидросферата на сушата и край морските брегове край промишлените зони на планетата.

„Поуката от това откритие е, че ако в морето се изхвърлят някякви отпадъци, то те няма да изчезнат, а ще се окажат на дъното. В крайна сметка те ще стигнат до най-големите дълбочини, откъдето няма къде да потъват повече и затова ще се натрупват в тях”, продължава Джеймисън.

Според него, откриването на тези вещества с много голяма устойчивост към разлагане от микробите, е голяма заплаха за здравето на флората и фауната на Марианската падина, които учените започнаха да изучават съвсем наскоро. Откриването на токсините в тази среда, която по-рано се смяташе от учените за абсолютно изолирана от външния свят, сочи, че животните, дори на най-голяма дълбочина, са уязвими пред лицето на човешката дейност. /РИА”Новости”/

Още от "Наука и технология"

Британски учени разобличават „пропагандата” в мрежата

Британски учени разобличават „пропагандата” в мрежата

Вълна от цифрова „пропаганда”, идваща главно от Русия чрез автономни компютърни програми - ботове - разпространява фалшиви информации, за да манипулира общественото мнение в целия свят.

Руска подводница се крие в анаеробен режим

Руска подводница се крие в анаеробен режим

Дизел–електрическата неатомна подводница „Кронщад” от проект 677 тип „Лада” ще стане първата руска военна подводница с анаеробна (независима от външен въздух) енергийна система, пише ”Известия”.

Бил ли е предшественикът на човека българин

Бил ли е предшественикът на човека българин

Представете си равнина, подобна на савана с ниска растителност, сред която бродят жирафи. Това е днешна България преди седем милиона години, и там, а не в Африка, днешните учени търсят следи от най-старите човешки предци.