ЮНИ 24 Новини | Наука и технологияОбнови

Кръстиха "най-гръмогласната"скарида в света на "Пинк Флойд"

0 коментара0/5

Скарида, която издава най-оглушителния звук в цялата океанска фауна, бе кръстена на легендарната прогресив група "Пинк Флойд" от зоолога и фен на британците д-р Сами Де Грейв.

Кръстиха "най-гръмогласната"скарида в света на "Пинк Флойд"

И както рок бандите на концерт, Synalpheus pinkfloydii може да предизвика толкова силен шум, че да спука тъпанчетата на някой човек. Дори и в далечината силата на звука може да бъде прихваната не само от сонарите на подводниците, но и от слуха на водолаз.

Едва дълго сантиметър, ракообразното използва голямата си розова щипката, за да създаде кавитационен балон под високо налягане, който се движи със скорост по-голяма от тази на куршум и включва 210-децибелов звук. Тоест, ако се спука непосредствено до човешкото ухо може да доведе до звукова травма или въобще лишаване от слух.

Освен това в рамките на секунда взривяващият се балон генерира температура от 4400 градуса по Целзий, което е почти колкото температурата на повърхността на слънцето.

И въпреки че скаридите обикновено използват тези балони, за да нокаутират или зашеметяват малки рибки, зоолозите смятат, че пинкфлойдий го използва за по-различни цели. А именно да отблъскват плячка, да се защитават и.. да комуникират. 

Още от "Наука и технология"

Британски учени разобличават „пропагандата” в мрежата

Британски учени разобличават „пропагандата” в мрежата

Вълна от цифрова „пропаганда”, идваща главно от Русия чрез автономни компютърни програми - ботове - разпространява фалшиви информации, за да манипулира общественото мнение в целия свят.

Руска подводница се крие в анаеробен режим

Руска подводница се крие в анаеробен режим

Дизел–електрическата неатомна подводница „Кронщад” от проект 677 тип „Лада” ще стане първата руска военна подводница с анаеробна (независима от външен въздух) енергийна система, пише ”Известия”.

Бил ли е предшественикът на човека българин

Бил ли е предшественикът на човека българин

Представете си равнина, подобна на савана с ниска растителност, сред която бродят жирафи. Това е днешна България преди седем милиона години, и там, а не в Африка, днешните учени търсят следи от най-старите човешки предци.