ЮНИ 27 Новини | Наука и технологияОбнови

Какво правят закуската и сутрешното кафе с мозъка ни?

От 0 коментара0/5

Ново американско изследване показва ефектът от сутрешното кафе и закуска върху мозъка ни, съобщи „Дейли мейл”.

Какво правят закуската и сутрешното кафе с мозъка ни?
Какво правят закуската и сутрешното кафе с мозъка ни? © Сн.: iStock.com

За целта професор Ръсел Полдрак от Университета в Станфорд се подлага на магнитен резонанс два пъти в седмицата в продължение на година половина, като се съсредоточава върху активността на връзките между отделните звена.

Изненадващо се оказва, че липсата на кофеин засилва взаимодействието между двигателните функции и зрението.

„Това може би се получава, защото съм по-уморен в тези дни и това води до състояние на мозъка, в което той е по-фокусиран в базовите процеси” обяснява професора.

Данните на Полдрак, който вече има най-изследвания мозък в света, остават сравнително устойчиви през всичките 18 месеца. Това провокира въпросът дали това ще е така при хора с неврологични проблеми.

В момента екипът зад изследването се е заел с допълнителни изследвания върху огромната база данни.

„Има много интересни неща. Различните видове свързаност и влиянието на гените в мозъка и кръвта са там, но все няма начин много от тях да бъдат разбрани при сегашното ниво на невронауката”, разказва Полдрак. /БГНЕС

 

Още за: закуска, кафе

Още от "Наука и технология"

Британски учени разобличават „пропагандата” в мрежата

Британски учени разобличават „пропагандата” в мрежата

Вълна от цифрова „пропаганда”, идваща главно от Русия чрез автономни компютърни програми - ботове - разпространява фалшиви информации, за да манипулира общественото мнение в целия свят.

Руска подводница се крие в анаеробен режим

Руска подводница се крие в анаеробен режим

Дизел–електрическата неатомна подводница „Кронщад” от проект 677 тип „Лада” ще стане първата руска военна подводница с анаеробна (независима от външен въздух) енергийна система, пише ”Известия”.

Бил ли е предшественикът на човека българин

Бил ли е предшественикът на човека българин

Представете си равнина, подобна на савана с ниска растителност, сред която бродят жирафи. Това е днешна България преди седем милиона години, и там, а не в Африка, днешните учени търсят следи от най-старите човешки предци.