ЮНИ 23 Новини | Наука и технологияОбнови

Хората се учат да разпознават лица и като възрастни

От 0 коментара0/5

Тази част от човешкия мозък, която отговаря за разпознаването на лица, продължава да се развива и в по-напреднала възраст, показват две нови проучвания на екип от САЩ и Германия.

Хората се учат да разпознават лица и като възрастни
 © Сн.: iStock.com

Те изненадват учените, тъй като преди се вярваше, че мозъчната тъкан спира да расте в ранното детство.Изследователи начело с проф. Каланит Грил-Спектър от Станфордския университет са изследвали мозъците на деца и възрастни, използвайки нова техника, която се фокусира върху мозъчната кора, играеща важна роля за разпознаването на лица.

Проучването е показало, че регионите на мозъка, които разпознават лица, разполагат с уникална клетъчна конструкция, която се променя с навлизането на детето в зряла възраст.

Растежът на мозъчната тъкан отразява промените в способността на човек да разпознава лица.

 

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ:Найробика – тренировка за мозъка>>>

 

По този начин се отхвърля една от основните тези в неврологията, а именно, че хората се раждат с разделени невронни връзки, които с навлизането в детска възраст се съединяват.

“Ние всъщност наблюдавахме пролиферация (възпроизводство – бел. ред.) на тъканта“, заяви Хесе Гомес от екипа на Грил-Спектър, който води едно от новите проучвания.

„Много хора възприемат песимистичен поглед върху мозъчната тъкан – че тя намалява бавно с напредване на възрастта. Ние наблюдавахме обратното – всичко, което е останало след намалението в детска възраст, може да бъде използвано за растеж“ на нови тъкани, посочва той.

В проучването участие са взели 47 души – 22 деца на възраст между 5 и 12 години, както и 25 възрастни между 22 и 28 години.

 

ЛЮБОПИТНО: Мозъкът - завод за лекарства>>>

 

Изследователите са установили, че възрастните имат 12,6% повече мозъчна тъкан във вретеновиден гирус – отговарящ за разпознаването на лица, отколкото децата.

Екипът е разгледал и други части на мозъка, имащи участие в разпознаването на лица, но техният обем не се изменя с времето.

Освен учени от Станфордския университет, в проучване участие взимат и експерти на изследователския център „Юлих“ в Германия. /АФП

Още от "Наука и технология"

Британски учени разобличават „пропагандата” в мрежата

Британски учени разобличават „пропагандата” в мрежата

Вълна от цифрова „пропаганда”, идваща главно от Русия чрез автономни компютърни програми - ботове - разпространява фалшиви информации, за да манипулира общественото мнение в целия свят.

Руска подводница се крие в анаеробен режим

Руска подводница се крие в анаеробен режим

Дизел–електрическата неатомна подводница „Кронщад” от проект 677 тип „Лада” ще стане първата руска военна подводница с анаеробна (независима от външен въздух) енергийна система, пише ”Известия”.

Бил ли е предшественикът на човека българин

Бил ли е предшественикът на човека българин

Представете си равнина, подобна на савана с ниска растителност, сред която бродят жирафи. Това е днешна България преди седем милиона години, и там, а не в Африка, днешните учени търсят следи от най-старите човешки предци.