МАЙ 01 Новини | Наука и технологияОбнови

Хората се учат да разпознават лица и като възрастни

От 0 коментара0/5

Тази част от човешкия мозък, която отговаря за разпознаването на лица, продължава да се развива и в по-напреднала възраст, показват две нови проучвания на екип от САЩ и Германия.

Хората се учат да разпознават лица и като възрастни
 © Сн.: iStock.com

Те изненадват учените, тъй като преди се вярваше, че мозъчната тъкан спира да расте в ранното детство.Изследователи начело с проф. Каланит Грил-Спектър от Станфордския университет са изследвали мозъците на деца и възрастни, използвайки нова техника, която се фокусира върху мозъчната кора, играеща важна роля за разпознаването на лица.

Проучването е показало, че регионите на мозъка, които разпознават лица, разполагат с уникална клетъчна конструкция, която се променя с навлизането на детето в зряла възраст.

Растежът на мозъчната тъкан отразява промените в способността на човек да разпознава лица.

 

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ:Найробика – тренировка за мозъка>>>

 

По този начин се отхвърля една от основните тези в неврологията, а именно, че хората се раждат с разделени невронни връзки, които с навлизането в детска възраст се съединяват.

“Ние всъщност наблюдавахме пролиферация (възпроизводство – бел. ред.) на тъканта“, заяви Хесе Гомес от екипа на Грил-Спектър, който води едно от новите проучвания.

„Много хора възприемат песимистичен поглед върху мозъчната тъкан – че тя намалява бавно с напредване на възрастта. Ние наблюдавахме обратното – всичко, което е останало след намалението в детска възраст, може да бъде използвано за растеж“ на нови тъкани, посочва той.

В проучването участие са взели 47 души – 22 деца на възраст между 5 и 12 години, както и 25 възрастни между 22 и 28 години.

 

ЛЮБОПИТНО: Мозъкът - завод за лекарства>>>

 

Изследователите са установили, че възрастните имат 12,6% повече мозъчна тъкан във вретеновиден гирус – отговарящ за разпознаването на лица, отколкото децата.

Екипът е разгледал и други части на мозъка, имащи участие в разпознаването на лица, но техният обем не се изменя с времето.

Освен учени от Станфордския университет, в проучване участие взимат и експерти на изследователския център „Юлих“ в Германия. /АФП

Още от "Наука и технология"

Учени откриха молекула, задействаща клетки убийци на раковия тумор

Учени откриха молекула, задействаща клетки убийци на раковия тумор

Изследователи от Берлинския институт по имунология разбраха как може да бъде спряно разпространението на рака.

Стивън Хокинг: Изкуственият интелект може да ни погуби

Стивън Хокинг: Изкуственият интелект може да ни погуби

Изкуственият интелект може да стане причина за гибелта на човешката цивилизация, смята известният британски учен Стивън Хокинг.

НАСА откри планета със сходни характеристики на Земята

НАСА откри планета със сходни характеристики на Земята

Националното управление на САЩ за аеронавтика и изследване на космическото пространство /НАСА/ е открило неотдавна неизвестна ледена планета с подобна на земната маса.