ЮНИ 27 Новини | Наука и технологияОбнови

Фейсбук вече няма нужда от снимка, за да ви разпознае

От 0 коментара0/5

Фейсбук тества нов алгоритъм, който ще има възможност да припознае лика ви сред снимки, дори и да няма ваша сред тях.

Фейсбук вече няма нужда от снимка, за да ви разпознае
 © iStock.com

Алгоритъмът е разработен от отдела за изкуствен интелект във фейсбук с ръководител Ян Ли Чан. Алгоритъмът ще ви разпознае, без да има ваша снимка, чрез останалите символи, които имат способността да идентифицират една личност. Тези символи включват вашата прическа, дреха, форма на фигурата ви, поза - т.е. движението на тялото ви, обяснява в статията си Smartportal.

"Има много символи, които използваме. Хората имат характерни аспекти дори и когато се наблюдават от странична гледна точка. Например много лесно може да разпознаете Марк Зукърбърг, защото той винаги носи сива тениска", обяснява Ян Ли Чан за New Scientist.

По време на тестването алгоритъмът е бил използван в над 40 000 публични снимки на Flickr, който включва снимки с ясно изображение, както и такива, където лицата не са показани. Точността в разпознаването е 83%, което може да се каже, че е сравнително добра.

Фейсбук вече използва алгоритъм за припознаване на лица сред снимките. Това трябва да улесни степента на разпознаване при споделянето на голям брой снимки с различни личности на тях. Очаква се тази технология да бъде полезна за определени апликации на компанията като на пример новата Moments. На този етап тази апликация не е достъпна до европейските потребители именно заради подобни технологии, които се смятат, че застрашават личния живот на хората.

Определено може да се каже, че развитието на подобни технологии води до напредък в много области, от които ще имат полза крайните потребители. Но въпреки това трябва да се има предвид и ползата, която ще има и другата страна, за която не знаем с каква цел ще ги използва и дали няма да злоупотреби, събирайки тези данни за своите потребители. 

Още за: Facebook

Още от "Наука и технология"

Нивото на океаните се покачва с главоломна скорост

Нивото на океаните се покачва с главоломна скорост

От 2014 година насам нивото на океаните се покачва с два пъти по-висока скорост, отколкото през 1993 година.

ЕС може да глоби Google с близо милиард евро

ЕС може да глоби Google с близо милиард евро

Европейската комисия може да наложи на американската интернет и софтуерна корпорация Google глоба от над 1 млрд. евро за злоупотреба с господстващо положение на пазара на услуги за търсене.

Британски учени разобличават „пропагандата” в мрежата

Британски учени разобличават „пропагандата” в мрежата

Вълна от цифрова „пропаганда”, идваща главно от Русия чрез автономни компютърни програми - ботове - разпространява фалшиви информации, за да манипулира общественото мнение в целия свят.