АПР 30 Новини | Наука и технологияОбнови

„Фейсбук” иска да прочете ума ти..за да разбере какво искаш да напишеш

0 коментара0/5

По време на годишната си конференция социалната медия „Фейсбук” разкри част от проектите си, които ще позволят на потребителите да пишат съобщения с ума си и да чуват думи чрез кожата си.

„Фейсбук” иска да прочете ума ти..за да разбере какво искаш да напишеш

„Речта е, по своето същество, компресионен алгоритъм я и то ужасен при това. Затова и обичаме великите писатели и поети – те умеят далеч по-добре да обличат пълнотата на мисълта си в думи. Какво би станало, ако можехме да пишем на компютъра си директно чрез мозъка си? ", запита по време на събитието Реджина Дъган - директор на "Сграда 8"на „Фейсбук” и бивш директор на американската правителствена организация DARPA (Агенция за върхови технологични проекти в сферата на отбраната) и на технологичния отдел на "Гугъл".

Само за 6 месеца проектът за подобна телепатична комуникационна технолоия се е развил от обикновена идея в основен фокус на повече от 60 учени, инженери и системни интегратори.

„Имаме за цел да създадем система, способна да изписва до 100 думи на минута директно чрез мозъка ни”, споделя Дъган. За разлика от повечето развиващи се технологии с интерфейс компютър-мозък, изискващи имплантиране на електроди обаче, „Фейсбук” иска да използва оптично изображение, с което да бъде премахната необходимостта от инвазивна хирургия.

„Не говорим за система, която да декодира всяка ваша мисъл. Това е повече, отколкото бихме желали да знаем. Става дума единствено за мислите, които вие сами искате да споделите. Думи, които сте решили, че искате да изпратите до речедвигателния център в мозъка си”, подчерта още Дъган.

Освен идеята за телепатично писане на съобщения, екипът на Сграда 8 (където се помещава технологичния отдел на компанията – бел.авт) разработва и сензори, които ще позволяват на хората да „слушат” чрез кожата си. Това може да бъде постигнато чрез конвертиране на емоциите в думи чрез метод, сходен с начина, по който ухото превръща вибрациите в разбираеми звуци.

И двете комуникационни невротехнологии обаче се очаква да бъдат реализирани след повече от „няколко години”.

Още от "Наука и технология"

Учени откриха молекула, задействаща клетки убийци на раковия тумор

Учени откриха молекула, задействаща клетки убийци на раковия тумор

Изследователи от Берлинския институт по имунология разбраха как може да бъде спряно разпространението на рака.

Стивън Хокинг: Изкуственият интелект може да ни погуби

Стивън Хокинг: Изкуственият интелект може да ни погуби

Изкуственият интелект може да стане причина за гибелта на човешката цивилизация, смята известният британски учен Стивън Хокинг.

НАСА откри планета със сходни характеристики на Земята

НАСА откри планета със сходни характеристики на Земята

Националното управление на САЩ за аеронавтика и изследване на космическото пространство /НАСА/ е открило неотдавна неизвестна ледена планета с подобна на земната маса.