МАР 24 Новини | Наука и технологияОбнови

Емоционалният „махмурлук” не е мит

0 коментара0/5

Учените потвърдиха, че преживяванията, които предизвикват чувства у нас, създават т. нар. емоционален "махмурлук". Той засяга бъдещите събития и ги прави по-лесно запомнящи се.

Емоционалният „махмурлук” не е мит

„Начинът, по който помним дадени събития не е просто резултат от заобикалящия ни външен свят, а рефлексия на вътрешните ни състояния. Тези състояния на психиката ни задържат и придават цвят на преживяванията ни”, твърди автора на изследването Лила Давачи.

Тя е доцент в Департамента по психология и Центъра по неврология към Нюйоркския университет.

За целта на изследването, анкетьорите са помолили участниците да разгледат серия снимки.

На първата група са били показани първо изображения, носещи емоционален заряд, а после и неутрални такива. При другата група процесът е бил обърнат. 6 часа по-късно участниците са били тествани, за да се разбере доколко помнят видяното.

При хората, които са огледали първо емоционалните снимки, е било отчетена по изострена способност за запомняне на случилото се след това. Рентгеновите снимки от проведен ЯМР също са потвърдили твърдението.

„Тези открития ни дават повод да твърдим, че когнитивната ни мисъл е не само силно повлияна от предходните ни изживявания, но и че емоционалните състояния на нашия мозък се задържат за по-дълго време дори и ние да не го осъзнаваме”, казва още Давачи.

Цялото изследване е публикувано в сп. „Нейчъл Нюросайънс”. 

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Емоционалният „махмурлук” не е мит".

Още от "Наука и технология"

"Избягала" черна дупка разказва за вселенски катаклизъм

"Избягала" черна дупка разказва за вселенски катаклизъм

Американски учени откриха свръхмасивна черна дупка, която се е отдалечила от центъра на своята галактика на разстояние над 35 хиляди светлинни години.

Арктическите ледове са отново с рекордно най-малко площ през тази зима

Арктическите ледове са отново с рекордно най-малко площ през тази зима

Ледовете в Северния ледовит океан достигнаха тази зима най-малката си площ от 38 години насам, което е знак за ускоряване на затоплянето на климата, считат учени.

Предрекоха сблъсък на Земята с Марс

Предрекоха сблъсък на Земята с Марс

Геофизикът Стивън Майърс и колегите му от Уискънсинския университет в Медисън, САЩ, допускат сблъсък на Земята и Марс след милиарди години, пише изданието Scientific American.