ЮНИ 23 Новини | Наука и технологияОбнови

Емоционалният „махмурлук” не е мит

0 коментара0/5

Учените потвърдиха, че преживяванията, които предизвикват чувства у нас, създават т. нар. емоционален "махмурлук". Той засяга бъдещите събития и ги прави по-лесно запомнящи се.

Емоционалният „махмурлук” не е мит

„Начинът, по който помним дадени събития не е просто резултат от заобикалящия ни външен свят, а рефлексия на вътрешните ни състояния. Тези състояния на психиката ни задържат и придават цвят на преживяванията ни”, твърди автора на изследването Лила Давачи.

Тя е доцент в Департамента по психология и Центъра по неврология към Нюйоркския университет.

За целта на изследването, анкетьорите са помолили участниците да разгледат серия снимки.

На първата група са били показани първо изображения, носещи емоционален заряд, а после и неутрални такива. При другата група процесът е бил обърнат. 6 часа по-късно участниците са били тествани, за да се разбере доколко помнят видяното.

При хората, които са огледали първо емоционалните снимки, е било отчетена по изострена способност за запомняне на случилото се след това. Рентгеновите снимки от проведен ЯМР също са потвърдили твърдението.

„Тези открития ни дават повод да твърдим, че когнитивната ни мисъл е не само силно повлияна от предходните ни изживявания, но и че емоционалните състояния на нашия мозък се задържат за по-дълго време дори и ние да не го осъзнаваме”, казва още Давачи.

Цялото изследване е публикувано в сп. „Нейчъл Нюросайънс”. 

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Емоционалният „махмурлук” не е мит".

Още от "Наука и технология"

Британски учени разобличават „пропагандата” в мрежата

Британски учени разобличават „пропагандата” в мрежата

Вълна от цифрова „пропаганда”, идваща главно от Русия чрез автономни компютърни програми - ботове - разпространява фалшиви информации, за да манипулира общественото мнение в целия свят.

Руска подводница се крие в анаеробен режим

Руска подводница се крие в анаеробен режим

Дизел–електрическата неатомна подводница „Кронщад” от проект 677 тип „Лада” ще стане първата руска военна подводница с анаеробна (независима от външен въздух) енергийна система, пише ”Известия”.

Бил ли е предшественикът на човека българин

Бил ли е предшественикът на човека българин

Представете си равнина, подобна на савана с ниска растителност, сред която бродят жирафи. Това е днешна България преди седем милиона години, и там, а не в Африка, днешните учени търсят следи от най-старите човешки предци.