ЯНУ 19 Новини | Наука и технологияОбнови

Емоционалният „махмурлук” не е мит

0 коментара0/5

Учените потвърдиха, че преживяванията, които предизвикват чувства у нас, създават т. нар. емоционален "махмурлук". Той засяга бъдещите събития и ги прави по-лесно запомнящи се.

Емоционалният „махмурлук” не е мит

„Начинът, по който помним дадени събития не е просто резултат от заобикалящия ни външен свят, а рефлексия на вътрешните ни състояния. Тези състояния на психиката ни задържат и придават цвят на преживяванията ни”, твърди автора на изследването Лила Давачи.

Тя е доцент в Департамента по психология и Центъра по неврология към Нюйоркския университет.

За целта на изследването, анкетьорите са помолили участниците да разгледат серия снимки.

На първата група са били показани първо изображения, носещи емоционален заряд, а после и неутрални такива. При другата група процесът е бил обърнат. 6 часа по-късно участниците са били тествани, за да се разбере доколко помнят видяното.

При хората, които са огледали първо емоционалните снимки, е било отчетена по изострена способност за запомняне на случилото се след това. Рентгеновите снимки от проведен ЯМР също са потвърдили твърдението.

„Тези открития ни дават повод да твърдим, че когнитивната ни мисъл е не само силно повлияна от предходните ни изживявания, но и че емоционалните състояния на нашия мозък се задържат за по-дълго време дори и ние да не го осъзнаваме”, казва още Давачи.

Цялото изследване е публикувано в сп. „Нейчъл Нюросайънс”. 

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Емоционалният „махмурлук” не е мит".

Още от "Наука и технология"

От следващия месец "Нисан" ще пусне пробно първите автономни автомобили

От следващия месец "Нисан" ще пусне пробно първите автономни автомобили

Докато дебатите относно плюсовете и минусите на автономните технологии продължават, "Нисан" се подготвя да пусне на пътя тестово първите безпилотни автомобили в Европа.

Мобилно приложение ни помага да откажем алкохола и нездравословните храни

Мобилно приложение ни помага да откажем алкохола и нездравословните храни

Психолози от английския държавен изследователски университет "Ексетър" са изобретили игра, която да контролира желанието ни да посягаме към алкохолни напитки и нездравословни храни като кексове, бисквити и шоколадови изделия.

Маймуните подхождат философски към вземането на решения

Маймуните подхождат философски към вземането на решения

Учени от университета в Токио и университета Дзюнтендо са стигнали до извода, че маймуните са в състояние да подхождат философски към вземането на решения и да преценяват собствените си знания, съобщи агенция Киодо.