ЮНИ 27 Новини | Наука и технологияОбнови

Една пета от растенията по света са заплашени от изчезване

От 0 коментара0/5

Една пета от растителните видове по света са заплашени от изчезване, предупреждават британски изследователи от Кралската ботаническа градина в Кю, Лондон.

Една пета от растенията по света са заплашени от изчезване
Една пета от растенията по света са заплашени от изчезване © istockphoto.com

Според тях 21% от общо 390 900 познати вида растения са заплашени, като основна причина за това е селското стопанство. То представлява 31% от всички рискове за растенията в света.

Други сериозни опасности са и изсичането на дървета и растения, което е 21,3% от рисковете. На трето място се нареждат строителните дейности, които представляват 12,8%. Заплахата за промяна на климата и лошото време са едва 3,96% от рисковете, въпреки че учените посочват, че в момента може да е прекалено рано, за да се направи реална оценка на дълготрайните ефекти от тази заплаха.

“Като се има предвид колко фундаментално важни са растенията за човечеството, за храната, горивото и регулирането на климата, от голямо значение е да знаем какво се случва“ с тях, заяви Кати Уилис, директор на научния департамент към Кралската ботаническа градина.

В доклада също така се посочва, че само през изминалата година са открити 2034 нови растения, като се изключват мъховете и водораслите. Сред тях има хранещ се с насекоми вид росянка, нов вид лук и гигантска орхидея.

Земята може да е дом на над 1 трилион вида >>>

Според изследователите от общия брой растения 17 810 се използват с медицински цели, 5538 се ядат, 3649 се консумират от животни, а 1621 служат в производството на гориво. /АФП /

Още за: Земя, природа

Още от "Наука и технология"

ЕС може да глоби Google с близо милиард евро

ЕС може да глоби Google с близо милиард евро

Европейската комисия може да наложи на американската интернет и софтуерна корпорация Google глоба от над 1 млрд. евро за злоупотреба с господстващо положение на пазара на услуги за търсене.

Британски учени разобличават „пропагандата” в мрежата

Британски учени разобличават „пропагандата” в мрежата

Вълна от цифрова „пропаганда”, идваща главно от Русия чрез автономни компютърни програми - ботове - разпространява фалшиви информации, за да манипулира общественото мнение в целия свят.

Руска подводница се крие в анаеробен режим

Руска подводница се крие в анаеробен режим

Дизел–електрическата неатомна подводница „Кронщад” от проект 677 тип „Лада” ще стане първата руска военна подводница с анаеробна (независима от външен въздух) енергийна система, пише ”Известия”.