ЮНИ 25 Новини | Наука и технологияОбнови

Дървесните ядки намаляват риска от рецидиви на рака на дебелото черво

0 коментара0/5

Учени установиха, че пет определени вида дървесни ядки намаляват рязко риска от рецидиви при рак на дебелото черво. Това са бадеми, пекани, орехи, лешници и кашу.

Дървесните ядки намаляват риска от рецидиви на рака на дебелото черво

Това е било установено след провеждането на обсервационно изследване сред 826 пациенти, които са преминали през лечение за трета степен на рак на дебелото черво – най-често включваща оперативна намеса или химиотерапия. Подобни пациенти – които нямат метастази другаде из тялото си - най-често имат 70% шанс да оцелеят до три години след края на лечението.

19% от участниците в експеримента са консумирали между 30 и 60гр. от всички ядки на седмица. При 42% от тях се е намалил риска от рецидиви, а при 57% е била намалена въобще вероятността за смъртност след края на лечението им, сочат резултатите на Американската общност за клинична онкология (ASCO)

„Множество изследвания в сферата на сърдечните заболявания и диабета са доказали ползите от консумирането на ядки и за нас беше важно да разберем дали те важат и при пациенти с рак на дебелото черво”, заяви авторът на изследването Темидайо Фаделу -учен от Института по ракови заболявания „Дана Фабрър”

Отделно изследване, обсъдено в сряда преди международната конференция в Чикаго по онкологични заболявания, е било проведено между почти 1000 пациенти със същата диагноза. Резултатите сочат, че хората, следващи средиземноморската диета и спортуващи често са намалили риска от преждевременна смърт и метастази с 42%. 

Вижте още:  
Средиземноморската диета на Дженифър Анистън >>>

Още от "Наука и технология"

Британски учени разобличават „пропагандата” в мрежата

Британски учени разобличават „пропагандата” в мрежата

Вълна от цифрова „пропаганда”, идваща главно от Русия чрез автономни компютърни програми - ботове - разпространява фалшиви информации, за да манипулира общественото мнение в целия свят.

Руска подводница се крие в анаеробен режим

Руска подводница се крие в анаеробен режим

Дизел–електрическата неатомна подводница „Кронщад” от проект 677 тип „Лада” ще стане първата руска военна подводница с анаеробна (независима от външен въздух) енергийна система, пише ”Известия”.

Бил ли е предшественикът на човека българин

Бил ли е предшественикът на човека българин

Представете си равнина, подобна на савана с ниска растителност, сред която бродят жирафи. Това е днешна България преди седем милиона години, и там, а не в Африка, днешните учени търсят следи от най-старите човешки предци.