МАЙ 26 Новини | Наука и технологияОбнови

Древен компютър може би е предсказвал бъдещето (ФОТО)

От 1 коментар0/5

Астрономическият калкулатор, смятан за първият аналогов компютър в света, вероятно е бил използван за предсказване на бъдещето, смятат експертки, цитирни от „Индипендънт”.

Древен компютър може би е предсказвал бъдещето
Древен компютър може би е предсказвал бъдещето © istockphoto.com

Механизмът от Антикитера е създаден преди 2000 години в Древна Гърция, а останките от устройството са намерени през 1901г. при проучване на корабни останки в близост до едноименния остров.

През последните 12 години различните части от устройството биват сглобявани или отгатвани чрез рентгенова технология. Вече е известно, че калкулаторът е бил използван от гърците, за да се отгатва движението на планетите и звездите. Сега учените са успели да разкодират надписи на дъното на устройството, според което то има астрологична цел.

„Не сме сигурни как да интерпретираме надписите, но изглежда те предполагат, че цветът на слънчевите отблясъци е някакъв сигнал. Определени цветове предвещават по-добри неща, отколкото други. Това е първият случай, в който в механизма се споменава нещо за астрология, а не астрономия”, заяви проф. Майк Едмъндс от Университета в Кардиф.

Механизмът от Антикитера има сложно часовниково устройство, включващо над 30 бронзови зъбни колела, и е изработен между 150 и 100 г. пр. Хр.

Добави описание

Сн.: Pinterest

До неговото откритие учените не са предполагали, че такава технология е съществувала на такъв ранен етап от човешката история.

Всичките открити части от механизма се пазят и биват изследвани в Националния археологически музей в Атина. /БГНЕС /

Още от "Наука и технология"

„Касперски“ предупреди за възможна епидемия от вируси за смартфони

„Касперски“ предупреди за възможна епидемия от вируси за смартфони

Броят на зловредните кодове за мобилни устройства започва да расте, което може да доведе до епидемия от вируси за смартфони.

Път към безопасно възпроизводство на хора в космоса

Път към безопасно възпроизводство на хора в космоса

Японски учени направиха крачка напред към постигане на нормално човешкото възпроизводство в космическото пространство, въпреки негативното влияние на космическата радиация.

Дървесните ядки намаляват риска от рецидиви на рака на дебелото черво

Дървесните ядки намаляват риска от рецидиви на рака на дебелото черво

Учени установиха, че пет определени вида дървесни ядки намаляват рязко риска от рецидиви при рак на дебелото черво. Това са бадеми, пекани, орехи, лешници и кашу.