АПР 27 Новини | Наука и технологияОбнови

Човешката ръка е по-примитивна от тази на шимпанзето

От 0 коментара0/5

Юмруци за защита, противопоставени палци, с които вършим деликатни задачи като вдяване на игла – това са малка част от нещата, които можем да правим с ръцете си.

Човешката ръка е по-примитивна от тази на шимпанзето
Човешката ръка е по-примитивна от тази на шимпанзето © istockphoto.com

Въпреки това обаче учени от САЩ и Испания са установили, че човешката ръка може да е по-примитивна от тази на нашите най-близки родственици – шимпанзетата. Доказателство за това е и фактът, че нашите ръце са много по-сходни с тези на последния общ предшественик, който ние и шимпанзетата имаме, живял преди милиони години.

"Тези открития показват, че структурата на ръката на съвременния човек е доста примитивна в своята природа, а не резултат на селективно влияние в контекста на произвеждането на сечива от камъни", се казва в съобщение на списание "Nature Communications".

Всъщност, ръцете на шимпанзетата и орангутаните са се променили най-много откакто техният вид се е отделил в нов клон на хуманоидното фамилно дърво. Те са развили по-дълги пръсти в сравнение с палеца, за да могат да се люлеят на клоните на дърветата.

Човешката ръка има по-дълъг палец спрямо останалите пръсти в сравнение с този на шимпанзетата и другите маймуни. Това позволява по-прецизно хващане, което учените наричат "възглавничка към възглавничка", или иначе казано способността на хората да докосват върховете на пръстите си.

Сред палеонтолозите съществува широко разпространеното предположение, че последният общ предшественик на хората и маймуните – индивид, чиято идентичност остава неизвестна, е бил ранна форма на шимпанзе с ръце, характерни за този вид.

Според изследването на екипа от учени съотношението "палец към пръсти" се е променило малко от времето на този последен наш общ предшественик". /АФП /

Още от "Наука и технология"

Американски педиатри създадоха прототип на изкуствена матка

Американски педиатри създадоха прототип на изкуствена матка

Американски педиатри представиха „изкуствена матка”, която е максимално близо до естествения си аналог. Тя ще помогне за качествена промяна в грижите за недоносени бебета, съобщава сп. Nature Communications.

Гъсеница, отглеждана за стръв, ще изяжда пластмасовите отпадъци

Гъсеница, отглеждана за стръв, ще изяжда пластмасовите отпадъци

Гъсеница, отглеждана обичайно за рибарска стръв, яде с удоволствие известната с устойчивостта си пластмаса, съобщиха учени.

„Фейсбук” иска да прочете ума ти..за да разбере какво искаш да напишеш

„Фейсбук” иска да прочете ума ти..за да разбере какво искаш да напишеш

По време на годишната си конференция социалната медия „Фейсбук” разкри част от проектите си, които ще позволят на потребителите да пишат съобщения с ума си и да чуват думи чрез кожата си.