ЮНИ 27 Новини | Наука и технологияОбнови

Астрономи видяха три "близнака" на Земята

0 коментара0/5

Астрономи от Южната европейска обсерватория (ЮЕО) са открили три планети, потенциални близнаци на Земята, които обикалят около звездата Gliese 667C в съзвездието Скорпион.

Астрономи видяха три "близнака" на Земята
Астрономи видяха три "близнака" на Земята © БГНЕС

Те се намирали на такова разстояние от своето слънце, че на тях потенциално може да има условия за живот. Температурата на повърхността им би позволила там да има вода в течно състояние.

"Впечатляващо е, че открихме сравнително близка до нас звезда с толкова много планети в т. нар. зона за възможно наличие на живот", заяви пред медиите астрономът от Вашингтонския университет Рори Барнс, който е част от международния екип откриватели.

Тези небесни тела попадат в категорията на "супер Земя", защото са относително малки като диаметър в сравнение с гигантите, които съставляват по-голяма част от екзопланетите , намиращи се извън пределите на Слънчевата система, откривани след 1995 г.

Все още няма доказателства дали новооткритото трио се състои от планети с твърда повърхност, за разлика от газовите светове, чиито токсични или задушливи газове правят наличието на живот невъзможно.

"Тези планети са достатъчно добри кандидати да са с твърда повърхност и, може би, атмосфера като земната, а не като тази на Юпитер", допълва Барнс със съобщение до медиите за откритието.

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Астрономи видяха три "близнака" на Земята".

Още от "Наука и технология"

ЕС може да глоби Google с близо милиард евро

ЕС може да глоби Google с близо милиард евро

Европейската комисия може да наложи на американската интернет и софтуерна корпорация Google глоба от над 1 млрд. евро за злоупотреба с господстващо положение на пазара на услуги за търсене.

Британски учени разобличават „пропагандата” в мрежата

Британски учени разобличават „пропагандата” в мрежата

Вълна от цифрова „пропаганда”, идваща главно от Русия чрез автономни компютърни програми - ботове - разпространява фалшиви информации, за да манипулира общественото мнение в целия свят.

Руска подводница се крие в анаеробен режим

Руска подводница се крие в анаеробен режим

Дизел–електрическата неатомна подводница „Кронщад” от проект 677 тип „Лада” ще стане първата руска военна подводница с анаеробна (независима от външен въздух) енергийна система, пише ”Известия”.