ЮНИ 26 Новини | ЛюбопитноОбнови

Версайският дворец със собстена марка за изискани храни

0 коментара0/5

Версайският дворец, който е един от най-посещаваните паметници на френското историческо наследство и един от най-известните в света, създава марка за изискани хранителни продукти, консумирани от крал Луи XIV и неговия двор.

Версайският дворец със собстена марка за изискани храни

Марката има амбицията да се превърне в една от водещите в света "в пряка конкуренция с престижни марки като Фошон и Едиар и с продажби в най-добрите магазини в света", съобщи Версиайският дворец в комюнике. Лицензът е поверен на компанията Oh! Légumes Oubliés в Югозападна Франция.

Продуктите, които ще са плод на биоземеделието, ще бъдат разделени на три гами - "Кралска градина"за плодовете и зеленчуците (консерви, лютеница, конфитюри и компоти), "Вкусотии от Рейн"за сладкишите, които Мария-Антоанета обожавала (бонбони с мед, сиропи от различни растения като върбинка и мента ) и "Удоволствията на краля"за гастрономията – гъши дроб, "мода, започната от Луи XIV", трюфели от Перигор, супи и бульони, подправки.

Кралят слънце бил страстен любител на пъпешите, прасковите, смокините...и на граха. Продуктите ще бъдат продавани още от този месец във Версай и на щандовете с изискани храни в големите парижки магазини, както и в Швейцария и на сайта www.chateauversailles-epiceriefine.com. По-късно те ще се разпространяват в луксозните магазини и на летищата в цял свят. Приходите ще бъдат използвани за финансирането на замъка и на дейностите му (реставрация, културни прояви, изложби). /АФП /

Още от "Любопитно"

Редовният полов живот след 50 г. е полезен за ума

Редовният полов живот след 50 г. е полезен за ума

Всички знаят за ползите от решаването на кръстословици и изучаването на чужд език при поддържането на пъргав и бистър ум в напреднала възраст.

Принц Хари: Исках да изляза от кралското семейство

Принц Хари: Исках да изляза от кралското семейство

Принц Хари призна, че някога е "искал да излезе" от кралското семейство.

Нещо между Урал и края на земята

Нещо между Урал и края на земята

Хората на този континент имаха достатъчно ясна представа за това, къде свършва Европа, а с нея и земята, годна за обитаване от гледната точка на ранното Средновековие.