МАР 24 Новини | ЛюбопитноОбнови

В Патагония откриха древен предшественик на доматите и картофите

От 0 коментара0/5

Новооткритият плод в Северна Америка датира от 52 млн. години и може би е ключът към разкриването на генетичната история на растения като доматите и картофите.

В Патагония откриха древен предшественик на доматите и картофите
 © Архив

Откритието може да се окаже ключово за разбирането на това как някои от най-често срещаните растения днес, включително картофите и доматите, са еволюирали. Може дори да докаже, че тяхната генетична история е много по-стара, отколкото са предполагали учените досега.

Фосилите представляват плод „бери”, който принадлежи към Solanaceae - семейство покритосеменни растения, включващ популярни видове като картофи, домати, мандрагора, чили чушки, тютюн, беладона, татул и петуния. И въпреки че сега те се срещат навсякъде, досега ранната им история беше обвита в мистерия.

Топ ястия с домати >>>

Новооткрититото в Чубут, Патагония растение обаче е на път да реши част от загадката. Плодовете му са обли и обвити в хартиеноподобни люспи по подобие на физалиса и т.нар. томалитоси (част от мексиканската кухня) и се предполага, че са съществували преди повече от 52 млн. години.

„Палеоботаническите открития в Патагония са способни да променят коренно някои от традиционните възгледи относно произхода и еволюцията на растителното царство”, разкрива водачът на групата Рубен Кунео от Музея по палеонтология в Патагония, Аржентина пред сп. „Сайънс”. /БГНЕС/

Още от "Любопитно"

Обвързаните жени предпочитат да спят без бельо

Обвързаните жени предпочитат да спят без бельо

Вместо да се облекат в предизвикателно бельо "за сън", дамите предпочитат да легнат до половинката си голи и да не бавят ненужно сексуалните си преживявания, преди да заспят.

Идеалният ден на мъжете включва 4 часа секс

Идеалният ден на мъжете включва 4 часа секс

Мъжете биха предпочели да имат повече време за секс, вместо да прекарват деня си в работа, показва ново изследване.

Децата смятат родителите си за супергерои с необикновени сили

Децата смятат родителите си за супергерои с необикновени сили

Американско проучване е доказало, че децата между 6- и 8-годишна възраст считат родителите си за супергерои или злодеи под прикритие, а повече от половината дори са убедени, че майките могат да четат мисли.