ФЕВ 23 Новини | ЛюбопитноОбнови

В Патагония откриха древен предшественик на доматите и картофите

От 0 коментара0/5

Новооткритият плод в Северна Америка датира от 52 млн. години и може би е ключът към разкриването на генетичната история на растения като доматите и картофите.

В Патагония откриха древен предшественик на доматите и картофите
 © Архив

Откритието може да се окаже ключово за разбирането на това как някои от най-често срещаните растения днес, включително картофите и доматите, са еволюирали. Може дори да докаже, че тяхната генетична история е много по-стара, отколкото са предполагали учените досега.

Фосилите представляват плод „бери”, който принадлежи към Solanaceae - семейство покритосеменни растения, включващ популярни видове като картофи, домати, мандрагора, чили чушки, тютюн, беладона, татул и петуния. И въпреки че сега те се срещат навсякъде, досега ранната им история беше обвита в мистерия.

Топ ястия с домати >>>

Новооткрититото в Чубут, Патагония растение обаче е на път да реши част от загадката. Плодовете му са обли и обвити в хартиеноподобни люспи по подобие на физалиса и т.нар. томалитоси (част от мексиканската кухня) и се предполага, че са съществували преди повече от 52 млн. години.

„Палеоботаническите открития в Патагония са способни да променят коренно някои от традиционните възгледи относно произхода и еволюцията на растителното царство”, разкрива водачът на групата Рубен Кунео от Музея по палеонтология в Патагония, Аржентина пред сп. „Сайънс”. /БГНЕС/

Още от "Любопитно"

Рокли на лейди Даяна на изложба в двореца Кенсингтън

Рокли на лейди Даяна на изложба в двореца Кенсингтън

Тоалети на принцеса Даяна (1961-1997), предизвикващи възторга на любителите на модата, са представени на изложба в двореца Кенсингтън - една от лондонските резиденции на английското кралско семейство.

100 000 евро за най-скъпата бутилка ром

100 000 евро за най-скъпата бутилка ром

Най-скъпата бутилка ром в света, създадена в сътрудничество между френския производител на ром Clément и бужитерийната къща на Филип Търнър, беше продадена във Франция за 100 000 евро.

Британка минава под венчило със себе си

Британка минава под венчило със себе си

Жителка на британския град Родъръм вдига сватба със самата себе си, пише The Daily Mirror.