ЮНИ 23 Новини | ЛюбопитноОбнови

В Патагония откриха древен предшественик на доматите и картофите

От 0 коментара0/5

Новооткритият плод в Северна Америка датира от 52 млн. години и може би е ключът към разкриването на генетичната история на растения като доматите и картофите.

В Патагония откриха древен предшественик на доматите и картофите
 © Архив

Откритието може да се окаже ключово за разбирането на това как някои от най-често срещаните растения днес, включително картофите и доматите, са еволюирали. Може дори да докаже, че тяхната генетична история е много по-стара, отколкото са предполагали учените досега.

Фосилите представляват плод „бери”, който принадлежи към Solanaceae - семейство покритосеменни растения, включващ популярни видове като картофи, домати, мандрагора, чили чушки, тютюн, беладона, татул и петуния. И въпреки че сега те се срещат навсякъде, досега ранната им история беше обвита в мистерия.

Топ ястия с домати >>>

Новооткрититото в Чубут, Патагония растение обаче е на път да реши част от загадката. Плодовете му са обли и обвити в хартиеноподобни люспи по подобие на физалиса и т.нар. томалитоси (част от мексиканската кухня) и се предполага, че са съществували преди повече от 52 млн. години.

„Палеоботаническите открития в Патагония са способни да променят коренно някои от традиционните възгледи относно произхода и еволюцията на растителното царство”, разкрива водачът на групата Рубен Кунео от Музея по палеонтология в Патагония, Аржентина пред сп. „Сайънс”. /БГНЕС/

Още от "Любопитно"

Шестима лекари отиват на съд за смъртта на родилка

Шестима лекари отиват на съд за смъртта на родилка

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Софийски градски съд (СГС) обвинителен акт срещу шестима лекари от две болнични заведения, които при професионална непредпазливост причинили смъртта на родилка.

Съветите за къдрава коса, по които интернет полудя

Съветите за къдрава коса, по които интернет полудя

Къдравата коса е благословия, но и предизвикателство. Всяка жена ще ви каже това. Къдравата коса изисква специални и постоянни грижи. Едно момиче реши да сподели с интернет своята "битка" с къдравата коса, как се е научила да се грижи за нея и как косата й се е трансформирала за 4 години.

Анкета на жени: Колкото повече секс, толкова по-добре!

Анкета на жени: Колкото повече секс, толкова по-добре!

Асоциацията на американските психолози извърши анонимно секс допитване сред жени от различни възрастови и социални групи на тема „Колко секс ви е необходим, за да се чувствате сексуално пълноценна“.