МАЙ 01 Новини | ЛюбопитноОбнови

В Патагония откриха древен предшественик на доматите и картофите

От 0 коментара0/5

Новооткритият плод в Северна Америка датира от 52 млн. години и може би е ключът към разкриването на генетичната история на растения като доматите и картофите.

В Патагония откриха древен предшественик на доматите и картофите
 © Архив

Откритието може да се окаже ключово за разбирането на това как някои от най-често срещаните растения днес, включително картофите и доматите, са еволюирали. Може дори да докаже, че тяхната генетична история е много по-стара, отколкото са предполагали учените досега.

Фосилите представляват плод „бери”, който принадлежи към Solanaceae - семейство покритосеменни растения, включващ популярни видове като картофи, домати, мандрагора, чили чушки, тютюн, беладона, татул и петуния. И въпреки че сега те се срещат навсякъде, досега ранната им история беше обвита в мистерия.

Топ ястия с домати >>>

Новооткрититото в Чубут, Патагония растение обаче е на път да реши част от загадката. Плодовете му са обли и обвити в хартиеноподобни люспи по подобие на физалиса и т.нар. томалитоси (част от мексиканската кухня) и се предполага, че са съществували преди повече от 52 млн. години.

„Палеоботаническите открития в Патагония са способни да променят коренно някои от традиционните възгледи относно произхода и еволюцията на растителното царство”, разкрива водачът на групата Рубен Кунео от Музея по палеонтология в Патагония, Аржентина пред сп. „Сайънс”. /БГНЕС/

Още от "Любопитно"

Ема Морано на 116 години

Невероятната история на жената, която доживя до 117 години

Тя губи първата си любов по време на Първата световна война. Точно преди Втората напуска съпруга си насилник. Това е Ема Морано – последният жив човек от ХIХ век.

Ина Ахмад Абдулати преди операцията

Бившата най-пълна жена в света вече се събира в седалката на самолет

Египтянката Ина Ахмад Абдулати, която доскоро беше най-пълната жена в света, скоро ще замине с редовен полет за ОАЕ, където ще продължи лечението си.

Да забуксуваш в парка (снимки)

Да забуксуваш в парка (снимки)

Естествено парковете са най-предпочитани за разходка на бебето с количката....