ЯНУ 19 Новини | ЛюбопитноОбнови

В Патагония откриха древен предшественик на доматите и картофите

От 0 коментара0/5

Новооткритият плод в Северна Америка датира от 52 млн. години и може би е ключът към разкриването на генетичната история на растения като доматите и картофите.

В Патагония откриха древен предшественик на доматите и картофите
 © Архив

Откритието може да се окаже ключово за разбирането на това как някои от най-често срещаните растения днес, включително картофите и доматите, са еволюирали. Може дори да докаже, че тяхната генетична история е много по-стара, отколкото са предполагали учените досега.

Фосилите представляват плод „бери”, който принадлежи към Solanaceae - семейство покритосеменни растения, включващ популярни видове като картофи, домати, мандрагора, чили чушки, тютюн, беладона, татул и петуния. И въпреки че сега те се срещат навсякъде, досега ранната им история беше обвита в мистерия.

Топ ястия с домати >>>

Новооткрититото в Чубут, Патагония растение обаче е на път да реши част от загадката. Плодовете му са обли и обвити в хартиеноподобни люспи по подобие на физалиса и т.нар. томалитоси (част от мексиканската кухня) и се предполага, че са съществували преди повече от 52 млн. години.

„Палеоботаническите открития в Патагония са способни да променят коренно някои от традиционните възгледи относно произхода и еволюцията на растителното царство”, разкрива водачът на групата Рубен Кунео от Музея по палеонтология в Патагония, Аржентина пред сп. „Сайънс”. /БГНЕС/

Още от "Любопитно"

„Тифани“ се оплака от слаби продажби заради Тръмп

„Тифани“ се оплака от слаби продажби заради Тръмп

Според компанията нейният основен магазин на Пето авеню е регистрирал 14% намаление в продажбите, което отчасти се дължи на близостта му с „Тръмп тауър“.

Пиян китаец заседна в стълб

Пиян китаец заседна в стълб

В китайския град Цинян, провинция Гансу, пиян мъж успя да се напъха в уличен стълб, пише Daily Mail.

Продават къщата на Тръмп от детството му

Продават къщата на Тръмп от детството му

Нюйоркската къща, в която избрания за президент на САЩ Доналд Тръмп е прекарал детството си, е предложена за продажба на търг.