ЮНИ 29 Новини | ЛюбопитноОбнови

Уникален амулет на проф. Дуйчев предпазва от женска злоба и зли духове

0 коментара0/5

Ако искате да се предпазите от женската злоба, тогава може да се сдобиете с мъжки амулет. Този интересен артефакт някога е принадлежал на големия български историк професор Иван Дуйчев.

Уникален амулет на проф. Дуйчев предпазва от женска злоба и зли духове
 © БГНЕС

Уникална „Заклинателна таблица амулет“ е възпроизведена в оригиналните си размери и съдържа магически рисунки и текстове за различни случаи. Тя е един нетрадиционен начин да се почете 110-годишнината от рождението на професор Дуйчев, които се навършват през тази година. Нейното издаване става възможно благодарение на усилията на учените от Центъра „Проф. Иван Дуйчев“ и фондация „Пчелен кошер“.

„Амулетната традиция е най-древният спътник на човечеството. Първите амулети са били зъбите на убитите животни, които ловците са носели, вярвайки, че така силата на убития звяр ще премине в тях. Скъпоценните камъни също са били амулети, по тази причина днес носим бижута“, обясни пред БГНЕС проф. Вася Велинова.

Тя определи „Заклинателна таблица амулет“ като един много интересен артефакт, който „показва вярата в свръхестественото, показва чувството на човека, че винаги е сам в трудни моменти в този понякога недружелюбен свят“. За да се предпазят нашите предци са търсели спасението в амулети, на които са разчитали да ги защитават.

Амулетът на професор Дуйчев съдържа заклинания за съдене на неприятел, защита от зъл дух, от светкавици и гръмотевици, за разваляне на магия и против женска злоба. В основата на подобен тип амулети лежи древната вяра в магическата сила на словото, която тук е допълнена с рисунки, включващи мотиви от Кабалата и други древни гадателски книги.

„Не знаем как професор Дуйчев се е сдобил с него, но го е държал вкъщи. Той е от 18 век и това се доказва от езика, макар текстовете да са доста кратки. Има запазени редица кабалистични знаци. Знаем, че това е периодът, когато на Балканите се засилва интересът към подобна езотерична и кабалистична традиция“, обясни професор Велинова.

Като магически символи в амулета във втория хоризонтален правоъгълник са поместени глаголически букви. Това е типично за късната употреба на глаголицата като тайнописно писмо – тъй като е станала неразбираема, тя се е натоварва със сакрални функции.

„Всеки амулет е различен, понякога поръчителят сам си избира какво точно да пише върху него. Той е строго индивидуален и се прави винаги за конкретен човек“, заяви професор Велинова.

Уникален амулет на проф. Дуйчев предпазва от женска злоба и зли духове

Оригиналът може да бъде видян в ръкописната колекция на Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“ към СУ „Св. Климент Охридски“. Но благодарение на сътрудничеството на учените с фондация „Пчелен кошер“ всеки желаещ може да се сдобие с него и да изпробва неговото действие на свой гръб.

„Професор Иван Дуйчев е слагал амулета на масата, когато някоя дама е прекалявала с говоренето, за да замълчи. Сега след издаването му може би ще се родят интересни истории на хората, които го купят“, пошегува се професор Велинова.

Тя подчерта, че издаването на този документ е начин да се продължи животът на старите ръкописи и документи. Те да станат достъпни и познати за широката публика. „Вдъхваме нов живот на артефактите“, обобщи професор Велинова. /БГНЕС

Още за: амулет

Още от "Любопитно"

Част от колекцията на Леонардо Ди Каприо разследвана от ФБР

Част от колекцията на Леонардо Ди Каприо разследвана от ФБР

Холивудската звезда Леонардо Ди Каприо се оказа въвлечен във финансова измама заради подаръци получени от лица включени в разследване на ФБР, съобщава Artprice.

Ползвателите на Facebook станаха 2 милиарда

Ползвателите на Facebook станаха 2 милиарда

Основателят на Facebook Марк Зукърбърг обяви, че броят на акаунтите в социалната мрежа е достигнал два милиарда.

Китайка хвърли за късмет монети в двигателя на самолет и задържа излитането му

Китайка хвърли за късмет монети в двигателя на самолет и задържа излитането му

Възрастна пътничка будистка забави с няколко часа излитането на самолет от китайския град Шанхай, защото хвърлила монети в двигателя на машината за късмет, съобщиха китайските власти.