МАЙ 26 Новини | ЛюбопитноОбнови

Учени откриха скелет на 2000 години в останки на кораб в Средиземно море

От 0 коментара0/5

Археолози откриха човешки скелет, датиращ отпреди 2000 години, в останки от кораб, потънал в Средиземно море.

Учени откриха скелет на 2000 години в останки на кораб в Средиземно море
 © Архив

В същия потънал плавателен съд беше намерено и най-старото технологично творение, оцеляло от античността – часовников механизъм.

Ако от скелета може да бъде извлечен генетичен материал, то това ще помогне за установяването на самоличността на загиналия. В момента се очаква гръцкото правителство да даде разрешение за извършване на ДНК тестове на останките.

Две деца, принесени в жертва от траките, откриха край Мурсалево >>>

Необичайно добре запазените кости, които включват част от череп, ръце, ребра и две бедрени кости, могат да разкрият и някои от тайните на известния кораб от първи век преди Христа, който най-вероятно е потънал по време на буря край бреговете на гръцкия остров Антикитера.

Скелетът е рядка находка на подобен кораб. Обикновено останките на жертви на корабокрушения биват отнасяни от морските течения или са изяждани от риби, като рядко оцеляват десетилетия, още по-малко хилядолетия. /АФП/

Още от "Любопитно"

Певицата Михаела Филева и актьорът Антон Григоров стават първите родни посланици на Coca-Cola у нас

Coca-Cola с нова визуална идентичност за България

Coca-Cola представи новата визия на марката, която е част от глобалната комуникационна стратегия „Един бранд“. Стратегията обединява подбрандовете Coca-Cola Classic и Coca-Cola Zero в едно, с обща визуална идентичност и позициониране.

Студентка създаде списък от почти 800 страници с престъпления, извършени от ислямисти

Студентка създаде списък от почти 800 страници с престъпления, извършени от ислямисти

19-годишната Хера Хашми - мюсюлманка, учеща молякулярна биология в Колорадо, направи "списък"от 800-страници с престъпления на ислямистите и мотивите им.

В петък САЩ ще отбележи за първи път Националния ден на мака

В петък САЩ ще отбележи за първи път Националния ден на мака

Ярко червеният мак - международният символ на почитта към падналите в борбата войници - за първи път ще бъде честван като национален празник в САЩ.