ЮНИ 26 Новини | ЛюбопитноОбнови

Студентите празнуват 8-и декември

От 0 коментара0/5

За поколения български студенти този ден е еуфоричен – това е Студентският празник 8-и декември и така е вече десетилетия.

Студентите празнуват 8-и декември
 © istockphoto.com

Сменят се поколенията и "Gaudeamus igitur, Juvenes dum sumus" не може да не вълнува, защото означава и младост, и вълнение от ученето, което всеки сам е избрал, а и перспектива.

И така е от далечни времена - смята се, че студентският химн Gaudeamus igitur е използван още през 13-и век и авторите му са неизвестни. Съвременният текст е написан от скитащия немски поет К. В. Киндлебен през 1781 година, а за мелодия е използвана по-рано създадена (1717 г.) песен от Я. Г. Гюнтер.

Но, да сме обективни - едва ли много от днешните студенти знаят това, но друга латинска сентенция гласи: "О, времена, о нрави!".

И все пак това е празник на младостта, на тези млади хора, които винаги са най-будната част от обществото не само в българската история – стига само да се вгледаме в отминалия ХХ век. За ХХІ тепърва ще отсъжда времето, но и в България, а и в цяла Европа студентите не се дават на натиск.

Любимите студентски храни по света >>>

студентски празник

Студентският празник се чества официално от 1903 година, когато се е отбелязвал 15-годишният юбилей на Софийския университет и датата става празник на всички студенти в България

8-и декември по света се свързва и със смъртта на Джон Ленън. На 8 декември 1980 година Марк Дейвид Чапман убива основателя на Бийтълс Джон Ленън, но Let it be, и не само тя, продължават да бъдат обичани песни по цял свят. Тази дата е особено знаменателна с тази тъжна годишнина, но е и повод не само младите да имат смелостта и куража да бъдат бунтари в един не толкова демократичен и справедлив свят. /БГНЕС/

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Студентите празнуват 8-и декември".