ЮНИ 26 Новини | ЛюбопитноОбнови

„Сотбис“ се отказа да продава една от звездите на тазседмичния си търг

От 0 коментара0/5

Аукционната къща „Сотбис“ в последния момент се отказа да продава ранна творба на австрийския художник Егон Шиле, оценявана на стойност 30-40 млн. долара.

„Сотбис“ се отказа да продава една от звездите на тазседмичния си търг
 © Sotheby's

Това беше и една от звездите на тазседмичните търгове на къщата в Ню Йорк, посветени на модернизма и импресионизма.

Творбата „Даная“, която Шиле рисува една 19-годишен, украсяваше корицата на каталога с предлаганите произведения, както и профила на „Сотбис“ в „Туитър“.

ВИЖТЕ ОЩЕ: 

Работник купил крадени картини, струващи милиони >>>

От къщата дадоха малко информация за решението си, посочвайки само, че продажбата е спряна „по искане на консигнанта преди аукциона“. По-рано от „Сотбис“ определиха картината като първата мащабна актова творба на Шиле, а самият него като „един от великите рок звезди на рисуването“.

Отчасти вдъхновен от творчеството на Густав Климт, в картината Шиле използва металическа индустриална боя, а фигурата на Даная е свита, почти в ембрионална поза.

Към момента „Сотбис“ държи рекорда за продажба на Шиле, поставен с 40 млн. долара през 2011 г.

Най-скъпото произведение, продадено на търга във вторник, е творба на руския художник Казимир Малевич от 1915 г. Тя успя да събере 21,2 млн. долара. Също така бяха подобрени рекорди за продажби и на някои по-малко известни европейски творци – Жан Арп с 4,9 млн. долара, Жермен Ришие с 3 млн. долара и Диего Джакомети с 6,3 млн. долара. /АФП /

Още от "Любопитно"

Жегите в Гърция може да надхвърлят рекорда от 2007

Жегите в Гърция може да надхвърлят рекорда от 2007

Големите горещини в Гърция през последните дни може да се окажат рекордни за последното десетилетие и да подобрят показателите от 2007 г., когато в някои райони на страната живачният стълб показваше 46 градуса.

Продадоха карта на първия „Дисниленд“ за 700 000 долара

Продадоха карта на първия „Дисниленд“ за 700 000 долара

Карта на първия в света тематичен развлекателен парк „Дисниленд“, нарисувана лично от основателя Уолт Дисни, беше продадена на търг в САЩ за сумата от 708 000 долара. Това съобщиха от галерията „Ван Итън“, организирала продажбата в Лос Анджелис.

В Оксфордския английски речник бирата отстъпи мястото си на бръмбари

В Оксфордския английски речник бирата отстъпи мястото си на бръмбари

Нововъведената дума в най-известният академичен речник на английския език "Оксфорд"е "зизива" (Zyzzyva - бел. авт). Тя зае почетното...последно място в езиковия справочник.