ЮНИ 26 Новини | ЛюбопитноОбнови

Слоновете разпознават враговете по гласа им

0 коментара0/5

Британски учени са установили, че слоновете са способни да различават гласовете на хората, които представляват опасност за тях.

Слоновете разпознават враговете по гласа им
Слоновете разпознават враговете по гласа им

Това значи, че тези животни могат да различават етнически групи, пол и възраст на хората. Изследването е проведено в националния парк Амбосели в Кения. Неговите автори са пускали на стадо слонове записи с гласовете на хора от две племена, живеещи в района. Едните - масаи, които са по-скоро ловци и животновъди и които отглеждат крави и кози. Те често са съперници на слоновете за достъпа им до вода и пасища заради стадата си. Другото племе са камба, които са земеделци и които определено представляват по-малка заплаха за слоновете. Наблюденията показват, че слоновете имат много по-малко враждебно поведение към камба отколкото към масаите. Тогава поведението им става определено защитно.

Слон прегази любител на птици в Индия >>>

Корейски слон "говори" с човешки глас >>>

Те се групират и започват да душат, когато чуят гласовете на мъжете масаи. Слоновете остават по-спокойни когато чуват гласове на деца, юноши или жени, с които почти никога не влизат във конфронтация. Предишни изследвания показват, че семейства африкански слонове реагират със страх на миризмата на дрехите на мъже масаи. Тези животни стават особено агресивни при вида на червен плат, който е основен за облеклото на масаите и слоновете го считат за заплаха.

"Разпознаването на хищниците и оценка на степента на непосредствена опасност е от основно значение за оцеляването на голям брой диви животни", обяснява Карън Маккомб, която е специалист по общуването на бозайници в университета в Съсекс. /АФП /

Още от "Любопитно"

Редовният полов живот след 50 г. е полезен за ума

Редовният полов живот след 50 г. е полезен за ума

Всички знаят за ползите от решаването на кръстословици и изучаването на чужд език при поддържането на пъргав и бистър ум в напреднала възраст.

Принц Хари: Исках да изляза от кралското семейство

Принц Хари: Исках да изляза от кралското семейство

Принц Хари призна, че някога е "искал да излезе" от кралското семейство.

Нещо между Урал и края на земята

Нещо между Урал и края на земята

Хората на този континент имаха достатъчно ясна представа за това, къде свършва Европа, а с нея и земята, годна за обитаване от гледната точка на ранното Средновековие.