ЮНИ 26 Новини | ЛюбопитноОбнови

Саудитска принцеса арестувана в САЩ

0 коментара0/5

Саудитска принцеса бе обвинена в заробване на хора в Калифорния. Тя принуждавала кенийка да работи при нечовешки условия. Паспортът й бил конфискуван, съобщиха в четвъртък американските власти.

Саудитска принцеса арестувана в САЩ
Саудитска принцеса арестувана в САЩ

Мешаел Алейбан, на 42 години, е една от шестте съпруги на внука на крал Абдала – монархът на Саудитска Арабия.

Тя е обвинена, че е принуждавала майка от кенийско семейство да работи по 16 часа на ден, седем дни в седмицата. Това ставало срещу 220 щатски долара месечно в резиденция в квартала на богатите Ориндж Каунти, южно от Лос Анджелис.

Алейбан бе арестувана в сряда. Тя трябваше да се предаде паспорта си на американските власти и може да излезе на свобода под гаранция от 5 милиона долара.

Принцесата ще трябва да носи специален чип, следен със системата за геолокация /GPS/ и да не напуска страната без разрешение, се казва в изявление на прокурора на Ориндж.

Принцесата е обвинен в "поробване на кенийката в САЩ, принудена да работи като домашна робиня против волята й", се казва в изявлението.

Кенийката, на която й обещали заплата от 1 600 долара на месец за петдневна работна седмица, започнала работа през март в двореца на принцесата. Паспортът й бил прибран, за да й попречи да се върне в Кения, според прокуратурата.

През май Алейбан и семейството й пристигнали в САЩ с жената и тя била накарана да лъже за условията си на труд по време на посещението в посолството на САЩ за издаване на виза.

При пристигането си в Калифорния, кенийката носела паспорта си, но веднага след преминаването на граничния контрол принцесата й го прибрала.

В калифорнийската резиденция тя била "принудена да прислужва на най-малко осем души в четири апартамента", се добявя в съобщението на прокурора.

Кенийката, чиято самоличност не се разкрива, успяла да избяга във вторник и била спасена от шофьор на автобус. Тя носела памфлет за борбата срещу робството и правата на жертвите му.

"Тя е интелигентна жена. Тя е видяла /в САЩ/ възможност да си върне свободата и е била в състояние да се възползва", заяви адвокатът й.

По време на ареста на саудитската принцеса в апартаментите били открити четири филипинки, които също биха могли да се окажат жертви на робство. Техният случай се разследва, добави прокурорът.

В САЩ присъдата по обвинението е до 12 години затвор. /АФП /

Още за: принцеса, САЩ

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Саудитска принцеса арестувана в САЩ".

Още от "Любопитно"

Редовният полов живот след 50 г. е полезен за ума

Редовният полов живот след 50 г. е полезен за ума

Всички знаят за ползите от решаването на кръстословици и изучаването на чужд език при поддържането на пъргав и бистър ум в напреднала възраст.

Принц Хари: Исках да изляза от кралското семейство

Принц Хари: Исках да изляза от кралското семейство

Принц Хари призна, че някога е "искал да излезе" от кралското семейство.

Нещо между Урал и края на земята

Нещо между Урал и края на земята

Хората на този континент имаха достатъчно ясна представа за това, къде свършва Европа, а с нея и земята, годна за обитаване от гледната точка на ранното Средновековие.