ЮНИ 27 Новини | ЛюбопитноОбнови

Петък 13-ти – за едни фатален, за други любим

8 коментара0/5

Утре е първият ден от тази година, в който денят петък съвпада с датата 13. Това обаче с нищо не плаши софиянци, които изглежда не вярват в суеверията за проклетата 13-ка в месеца, предаде репортер на БГНЕС.

Петък 13-ти – за едни фатален, за други любим

Столичани не само, че не клякат три пъти, ако видят черна котка, но и не търсят бели гълъби в облаците и отворени прозорци, защото приемат Петък 13-ти за ден като всички останали.

Само за 5-минутна разходка из софийските улици срещнахме доста щастливци от тази дата...жени, станали майки в "черният петък" или спортисти, извоювали медали в републикански шампионати.

"Единственото лошо идва от глупостта на хората", смята младеж, който не вярва в проклятието на числото 13. Според него не е нужно да си оставате вкъщи, да пренощувате при приятел, ако живеете на 13-тия етаж или да не четете 13-та страница от вестника.

В други страни обаче Денят Петък 13 предизвиква страх и дори паническо чувство за тревога. Повече от 80 % от небостъргачите нямат 13-и етаж. Много летища пропускат 13-ата писта. Немалко хотели са без 13-и етаж или 13-а стая. Във Формула 1 няма болид с номер 13. Улиците във Флоренция нямат номер 13 - 12 и половина или 12А звучи доста по-нестресиращо.

Всички месеци, чийто първи ден се пада в неделя, имат петък 13-и. Фаталният ден се среща най-малко веднъж годишно и най-много - три пъти. Точно през 2012-а година, считана за края на света, има максималният брой Петъци с 13-та дата.

Следващите два пъти, в които ще бягаме от черни котки, ще се пазим от огледала и ще хвърляме чат-пат сол през едното рамо са през април и юли.

8 коментарaДобави коментар »

Гостенка ..

От Гостенка ..15.01.2012, 20:15 ч.

Хахаха. Сега погледнах, че ти си твореца на тоя коментар. :D Лятото си мислих, че нещо от Слънцето, ся разбирам - друго е. :D Сладурка. Петък 13-ти, е и късметлийски и забавен, незнайно що, но страшно забавен. :))) Имам и черна,...

Виж всички коментари за "Петък 13-ти – за едни фатален, за други любим".

Още от "Любопитно"

Канадка стана началник на караула на Бъкингамския дворец

Канадка стана началник на караула на Бъкингамския дворец

Капитанът от канадската армия Мегън Куто стана първата жена в историята, на която е поверено командването на караула, който охранява резиденцията на британската кралица в Бъкингамския дворец.

Жегите в Гърция може да надхвърлят рекорда от 2007

Жегите в Гърция може да надхвърлят рекорда от 2007

Големите горещини в Гърция през последните дни може да се окажат рекордни за последното десетилетие и да подобрят показателите от 2007 г., когато в някои райони на страната живачният стълб показваше 46 градуса.

Продадоха карта на първия „Дисниленд“ за 700 000 долара

Продадоха карта на първия „Дисниленд“ за 700 000 долара

Карта на първия в света тематичен развлекателен парк „Дисниленд“, нарисувана лично от основателя Уолт Дисни, беше продадена на търг в САЩ за сумата от 708 000 долара. Това съобщиха от галерията „Ван Итън“, организирала продажбата в Лос Анджелис.