АПР 28 Новини | ЛюбопитноОбнови

Откъде идва Великденският заек?

0 коментара0/5

Великденският заек се среща в традициите на много народи, някои обичаи датират отпреди хиляди години.

Откъде идва Великденският заек?

Древните хора забелязали връзката между менструалния цикъл на жената, свързан с раждането на деца и лунния цикъл. В най-старите паметници на азиатски цивилизации заекът е символ на луната. Луната и заекът се превърнали в символ на прераждането или живота след смъртта.

В древен Египет заекът е символ на плодородието и обновлението. Това вярване се предава на гърците, а след това и на римляните, които го разпространяват в останалата част на Европа. По-късно келтите и други европейски народи отбелязват празника на Eastre, богинята на зората, свързана с пролетта. Нейният символ е заек, най-плодовитото животно - символ на новия живот.

 

 

През Средновековието заекът започва да се свързва с кокошите яйца, тъй като и заекът, и яйцата са символ на плодородието, и прераждането през пролетта. Великденският заек като символ на празника се появява по това време в Германия.

Германия е и родина на първите великденски зайчета, направени от сладкиши. Те се появяват в началото на 19 век. Заедно с желираните бонбони във формата на яйца в миналото, а и сега, те се поставят в сламени гнезда на различни места в дома или в градината, а децата обикалят да ги търсят. С времето обичаят се променя и Великденското зайче започва да носи яйца в обувките на децата.

Когато германците пристигат в САЩ, пренесли и обичаите си. Скоро всички чакали трескаво Великденския заек да пристигне с боядисани яйца, шоколадови зайчета и желирани бонбони. Обувките на децата били много малки за всички лакомства от Зайчето, затова хората започнали да използват украсени великденски кошници. 

 

 


 

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Откъде идва Великденският заек?".

Още от "Любопитно"

Защо трябва да пием вода?

Защо трябва да пием вода?

Приемът на достатъчно количество вода на ден може да предотврати някои заболявания като камъни в бъбреците и инфекция на пикочните пътища.

Венеция се задъхва от туристи

Венеция се задъхва от туристи

Градските власти във Венеция решиха да поставят специални устройства за преброяване на многобройните туристи, които ежедневно пристигат в града.

Тръмп инсталира на бюрото си бутон за „Кока-Кола”

Тръмп инсталира на бюрото си бутон за „Кока-Кола”

На бюрото на президента на САЩ Доналд Тръмп има специален червен бутон, чието натискане е сигнал за доставка на чаша с „Кока-Кола” (Coca-Cola).