АПР 27 Новини | ЛюбопитноОбнови

Откриват „Музей на открито Малтепе“ следващия месец

0 коментара0/5

Музеят на открито край най-голямата тракийска могила у нас е пред откриване

Откриват „Музей на открито Малтепе“ следващия месец
 © СН.: БГНЕС

Могилата Малтепе до пловдивското село Маноле е едно от трите най-големи съоръжения, направени от човешка ръка на Балканския полуостров и най-голямата тракийска могила у нас.

Малтепе е висока 26 метра, диаметърът и е 90 метра. Могилата представлява комплекс от централна гробница и вторични гробни съоръжения, а на разстояние около 450 метра от нея при разкопки е открит древен крематориум, в който са изгаряни останките на членове на царската фамилия, погребани после в Малтепе. Могилата е свързана с историята на древния Филипопол, датирана е в периода един век преди и три века след Христа и е разположена върху 11 дка. В нея, най-вероятно, са погребани тракийският владетел Реметалк Втори, съюзник на римските императори и членове на неговата фамилия.

От две години теренът на могилата се преобразява, за да се превърне в една от най- интересните туристически дестинации в региона, а и място за обмен на научни знания.

Бенефициент по проекта "Музей на открито "Малтепе" е община Марица, финансирането е по програма "Културно наследство и съвременни изкуства" от Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство. През май обектът ще бъде открит официално, а днес на брифинг изпълнителите – освен община Марица, това са Областна администрация Пловдив и Регионален археологически музей-Пловдив, представиха резултатите.

Откриват „Музей на открито Малтепе“ следващия месец

Създаден е археологически комплекс с информационен и експозиционен център, оборудван с многофункционална софтуерна информационна система, предлагаща няколко вида услуги - обяснение на експозицията като цяло, тематична информация за експонатите, указание за разположението на залите, изложби. Ще има видеопрожекции на голям екран, а всеки посетител може да има индивидуална екскурзоводска система. Изработени по оригинални исторически документи артефакти - корони, бижута, щитове, копия, керамика, монети и съдове, ще допринасят за възстановяването на оригиналната тракийска атмосфера от древността.

Посетителите на Малтепе ще могат да разгледат и занаятчийски работилници с възстановено оборудване от времето на погребенията - глиномес, грънчарско колело, тъкачен стан. В рамките на проекта е изработена и единствена по рода си у нас карта на тракийските могили в страната. В комплекса е предвидена зона за учебна археология, реставрация и музейни практики.

Само на 13 км от Пловдив, могилата Малтепе има всички шансове да се превърне в търсен и оживен обект, популяризиращ наследството на траките у нас.

Още за: Пловдив

Още от "Любопитно"

Продават на търг златен шлем на Дарт Вейдър за 1,4 млн. долара

Продават на търг златен шлем на Дарт Вейдър за 1,4 млн. долара

Шлем на Дарт Вейдър, изработен от чисто злато, ще бъде продаден на търг в Япония, като първоначалната му цена е космическите 1,4 млн. долара.

Звездите в „Игра на тронове” – със звездни хонорари

Звездите в „Игра на тронове” – със звездни хонорари

Изпълнителите на главните роли в популярния американски сериал „Игра на тронове” (Game of Thrones) ще бъдат най-високоплатените актьори в историята на телевизията, съобщи британският в. „Дейли експрес”.

Ейми Шумър подари матрак на непознат

Ейми Шумър подари матрак на непознат

Холивудската актриса Ейми Шумър подари на служител в магазин матрак за 2 000 хил. долара в знак на благодарност, че й е позволил да използва тоалетната.