МАЙ 23 Новини | ЛюбопитноОбнови

Откриват „Музей на открито Малтепе“ следващия месец

0 коментара0/5

Музеят на открито край най-голямата тракийска могила у нас е пред откриване

Откриват „Музей на открито Малтепе“ следващия месец
 © СН.: БГНЕС

Могилата Малтепе до пловдивското село Маноле е едно от трите най-големи съоръжения, направени от човешка ръка на Балканския полуостров и най-голямата тракийска могила у нас.

Малтепе е висока 26 метра, диаметърът и е 90 метра. Могилата представлява комплекс от централна гробница и вторични гробни съоръжения, а на разстояние около 450 метра от нея при разкопки е открит древен крематориум, в който са изгаряни останките на членове на царската фамилия, погребани после в Малтепе. Могилата е свързана с историята на древния Филипопол, датирана е в периода един век преди и три века след Христа и е разположена върху 11 дка. В нея, най-вероятно, са погребани тракийският владетел Реметалк Втори, съюзник на римските императори и членове на неговата фамилия.

От две години теренът на могилата се преобразява, за да се превърне в една от най- интересните туристически дестинации в региона, а и място за обмен на научни знания.

Бенефициент по проекта "Музей на открито "Малтепе" е община Марица, финансирането е по програма "Културно наследство и съвременни изкуства" от Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство. През май обектът ще бъде открит официално, а днес на брифинг изпълнителите – освен община Марица, това са Областна администрация Пловдив и Регионален археологически музей-Пловдив, представиха резултатите.

Откриват „Музей на открито Малтепе“ следващия месец

Създаден е археологически комплекс с информационен и експозиционен център, оборудван с многофункционална софтуерна информационна система, предлагаща няколко вида услуги - обяснение на експозицията като цяло, тематична информация за експонатите, указание за разположението на залите, изложби. Ще има видеопрожекции на голям екран, а всеки посетител може да има индивидуална екскурзоводска система. Изработени по оригинални исторически документи артефакти - корони, бижута, щитове, копия, керамика, монети и съдове, ще допринасят за възстановяването на оригиналната тракийска атмосфера от древността.

Посетителите на Малтепе ще могат да разгледат и занаятчийски работилници с възстановено оборудване от времето на погребенията - глиномес, грънчарско колело, тъкачен стан. В рамките на проекта е изработена и единствена по рода си у нас карта на тракийските могили в страната. В комплекса е предвидена зона за учебна археология, реставрация и музейни практики.

Само на 13 км от Пловдив, могилата Малтепе има всички шансове да се превърне в търсен и оживен обект, популяризиращ наследството на траките у нас.

Още за: Пловдив

Още от "Любопитно"

Пръстен, купен за 10 лири, се оказа с 26-каратов диамант

Пръстен, купен за 10 лири, се оказа с 26-каратов диамант

Ценният пръстен, някога купен за 10 лири, ще бъде предложен на търг, като първоначалната оценка е 350 000 лири.

Двойник на Елвис Пресли

Личният самолет на Елвис Пресли ще бъде изложен на търг в САЩ

Личният самолет на „краля на рокендрола“ Елвис Пресли (1935-1977) ще бъде изложен на търг в САЩ, съобщава аукционната къща GWS Auctions на сайта си.

Най-продаваната спирала на Estee Lauder на невероятна цена

Най-продаваната спирала на Estee Lauder на невероятна цена

Миглите, за които винаги сте мечтали!