АПР 24 Новини | ЛюбопитноОбнови

Общуването във Фейсбук ни прави по-нещастни

0 коментара0/5

Социалната мрежа Фейсбук ни кара да се чувстваме постоянно свързани с приятелите си, но не ни прави по-щастливи, установиха американски изследователи от университета в Мичиган.

Общуването във Фейсбук ни прави по-нещастни

Според изследователите колкото повече хората прекарват във Фейсбук, толкова по-ниска е собствената им удовлетвореност от живота. "Хората не се чувстват по-щастливи, когато поддържат виртуални контакти.

Фейсбук осигурява възможност за задоволяване на основната човешка потребност от общуване. Но вместо да увеличава удовлетвореността от живота, мрежата има обратния ефект", обясни социалният психолог Итън Крос от Института за социални изследвания Университета на Мичиган.

В изследването участват 82 възрастни, които имат профили във Фейсбук и се възползват от достъп дори чрез мобилния им телефон. Резултатите показват, че средно участниците отварят страницата си по пет пъти на ден. По време на проучването, продължило 2 седмици, ежедневно участниците отговаряли на въпроси като "Сега тревожите ли се?, Колко самотен се чувствате ?"и др.

Учените помолили доброволците да оценят степента на удовлетвореност от живота в началото и края на проучването и установили, че колкото по-често използвате Фейсбука си, толкова по-зле се чувствате. В същото време комуникацията лице в лице е извор за повече положителни емоции, настроение и удовлетвореност от общуването. 

Още за: Facebook, щастие

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Общуването във Фейсбук ни прави по-нещастни".

Още от "Любопитно"

Топла и слънчева седмица

Топла и слънчева седмица

Почивните дни ще бъдат хладни и дъждовни на места, но температурите ще започнат слабо да се повишават.

Кръв от гигантски гущер затваря рани

Кръв от гигантски гущер затваря рани

Мощен антибиотик, който ускорява зарастването на раните, успяха да получат американски биохимици от кръвта на гигантски гущер, обитаващ индонезийския остров Комодо.

Какво не знаем за равиолите

Какво не знаем за равиолите

Забавни факти за италианския специалитет, които не знаете.