МАЙ 22 Новини | ЛюбопитноОбнови

Общуването във Фейсбук ни прави по-нещастни

0 коментара0/5

Социалната мрежа Фейсбук ни кара да се чувстваме постоянно свързани с приятелите си, но не ни прави по-щастливи, установиха американски изследователи от университета в Мичиган.

Общуването във Фейсбук ни прави по-нещастни

Според изследователите колкото повече хората прекарват във Фейсбук, толкова по-ниска е собствената им удовлетвореност от живота. "Хората не се чувстват по-щастливи, когато поддържат виртуални контакти.

Фейсбук осигурява възможност за задоволяване на основната човешка потребност от общуване. Но вместо да увеличава удовлетвореността от живота, мрежата има обратния ефект", обясни социалният психолог Итън Крос от Института за социални изследвания Университета на Мичиган.

В изследването участват 82 възрастни, които имат профили във Фейсбук и се възползват от достъп дори чрез мобилния им телефон. Резултатите показват, че средно участниците отварят страницата си по пет пъти на ден. По време на проучването, продължило 2 седмици, ежедневно участниците отговаряли на въпроси като "Сега тревожите ли се?, Колко самотен се чувствате ?"и др.

Учените помолили доброволците да оценят степента на удовлетвореност от живота в началото и края на проучването и установили, че колкото по-често използвате Фейсбука си, толкова по-зле се чувствате. В същото време комуникацията лице в лице е извор за повече положителни емоции, настроение и удовлетвореност от общуването. 

Още за: Facebook, щастие

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Общуването във Фейсбук ни прави по-нещастни".

Още от "Любопитно"

Само 6 дни след връх Лхотце, Атанас Скатов се завърна на Еверест

Само 6 дни след връх Лхотце, Атанас Скатов се завърна на Еверест

Днес 22.05 около 06.00 местно време алпинистът-веган Атанас Скатов се изкачи за втори път на връх Еверест по южния му ръб.

Алпинисти опаковат мъртъвци на Еверест

Алпинисти опаковат мъртъвци на Еверест

Руски алпинисти осъществиха частично проект за отдаване на почит към загиналите в „зоната на смъртта” на най-високия връх на Земята. Те опаковаха със специална тъкан две тела.

Създайте своята къща с VELUX и спечелете до 10 000 лв.

Създайте своята къща с VELUX и спечелете до 10 000 лв.

В процес сте на строеж или ремонт на къща? Мечтаете да изградите светъл, комфортен и уютен дом?