ЮНИ 26 Новини | ЛюбопитноОбнови

Музеи на Ив Сен Лоран отварят врати в Париж и Маракеш

От 0 коментара0/5

Два музея, посветени на живота и работата на прочутия френски дизайнер Ив Сен Лоран ще отворят врати в Париж и Мароко по-късно тази година.

Ив Сен Лоран
Ив Сен Лоран © Архив

По-големият от двата музея – този в Маракеш, се надява да привлича годишно по 700 000 посетители.

„И двата музея са насочени към общата публика, както и към любителите на модата. Ив Сен Лоран беше голям артист на 20 в.“, посочват от фондацията на моделиера и неговия партньор Пиер Берже.

Организацията притежава колекция от над 5000 тоалета и 15 000 аксесоара на родения в Алжир моделиер, създадени по време на 40-годишната му кариера. И двата музея ще отворят през октомври, като този в Париж ще се помещава в централата на фондацията.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Ив Сен Лоран: “Модата избледнява, стилът е вечен!” >>>

Берже е човекът, който отваря първият в Мароко музей на берберското изкуство през 2011 г. - три години след смъртта на Лоран.

Сградата, посветена на изкуството на дизайнера, ще се намира в близост до къщата, която двойката споделя по време на престоя си в мароканския град. /АФП/

Още от "Любопитно"

Жегите в Гърция може да надхвърлят рекорда от 2007

Жегите в Гърция може да надхвърлят рекорда от 2007

Големите горещини в Гърция през последните дни може да се окажат рекордни за последното десетилетие и да подобрят показателите от 2007 г., когато в някои райони на страната живачният стълб показваше 46 градуса.

Продадоха карта на първия „Дисниленд“ за 700 000 долара

Продадоха карта на първия „Дисниленд“ за 700 000 долара

Карта на първия в света тематичен развлекателен парк „Дисниленд“, нарисувана лично от основателя Уолт Дисни, беше продадена на търг в САЩ за сумата от 708 000 долара. Това съобщиха от галерията „Ван Итън“, организирала продажбата в Лос Анджелис.

В Оксфордския английски речник бирата отстъпи мястото си на бръмбари

В Оксфордския английски речник бирата отстъпи мястото си на бръмбари

Нововъведената дума в най-известният академичен речник на английския език "Оксфорд"е "зизива" (Zyzzyva - бел. авт). Тя зае почетното...последно място в езиковия справочник.