ЮНИ 26 Новини | ЛюбопитноОбнови

Млада афганистанка ще обиколи света с малък самолет

От 0 коментара0/5

Млада афганистанка започна околосветско пътешествие с малък самолет „Бийчкрафт“ (Beechcraft), за да поощрява жените да се насочват към професии, свързани с авиацията.

Млада афганистанка ще обиколи света с малък самолет
 © iStock

Целта на необикновеното пътуване на младата афганистанка е и да насочи вниманието на жените към професии, свързани с авиацията, които все още са запазена територия за мъже.

Шаеста Вайз е родена преди 29 години в афганистански бежански лагер. Веднага след раждането ѝ нейното семейство имигрира в САЩ през 1987 г.

Опасна ли е турбуленцията? 5 неща, които трябва да знаете >>>

"Когато открих своята страст към летенето, започнах да се самоусъвършенствам. Започнах да чета, да повишавам знанията си  по математика, да гледам на света по различен начин. Важното е човек да открие тази страст и да я следва“, казва Шаеста Вайз.

Тя има диплома на инженер и е най-младата афганистанка, която има лиценз за пилотиране и диплом за командир на граждански самолет.

Международната организация за гражданска авиация подкрепя този проект, чиято цел е да поощри повече жени да се насочат към авиацията. Само между 3 и 5% от действащите пилоти на граждански самолети в света са жени.

Харисън Форд едва не заби самолет в пътнически авиолайнер >>>

Вайз тръгва на своето пътешествие от Флорида. Пътуването й с малкия самолет, който развива до 320 км/ч ще премине през 5 континента, 18 държави с 30 междинни кацания за гориво.

Краят на пътуването й трябва да е в средата на август.

"Тъй като съм с афганистански произход, си давам сметка за това колко е важно да вдъхновявам следващото поколение, да му давам надежда. Това от жизнено значение, ако искаме обещаващо бъдеще“, казва младата пътешественичка. /АФП /

Още от "Любопитно"

Жегите в Гърция може да надхвърлят рекорда от 2007

Жегите в Гърция може да надхвърлят рекорда от 2007

Големите горещини в Гърция през последните дни може да се окажат рекордни за последното десетилетие и да подобрят показателите от 2007 г., когато в някои райони на страната живачният стълб показваше 46 градуса.

Продадоха карта на първия „Дисниленд“ за 700 000 долара

Продадоха карта на първия „Дисниленд“ за 700 000 долара

Карта на първия в света тематичен развлекателен парк „Дисниленд“, нарисувана лично от основателя Уолт Дисни, беше продадена на търг в САЩ за сумата от 708 000 долара. Това съобщиха от галерията „Ван Итън“, организирала продажбата в Лос Анджелис.

В Оксфордския английски речник бирата отстъпи мястото си на бръмбари

В Оксфордския английски речник бирата отстъпи мястото си на бръмбари

Нововъведената дума в най-известният академичен речник на английския език "Оксфорд"е "зизива" (Zyzzyva - бел. авт). Тя зае почетното...последно място в езиковия справочник.