МАЙ 25 Новини | ЛюбопитноОбнови

Млада афганистанка ще обиколи света с малък самолет

От 0 коментара0/5

Млада афганистанка започна околосветско пътешествие с малък самолет „Бийчкрафт“ (Beechcraft), за да поощрява жените да се насочват към професии, свързани с авиацията.

Млада афганистанка ще обиколи света с малък самолет
 © iStock

Целта на необикновеното пътуване на младата афганистанка е и да насочи вниманието на жените към професии, свързани с авиацията, които все още са запазена територия за мъже.

Шаеста Вайз е родена преди 29 години в афганистански бежански лагер. Веднага след раждането ѝ нейното семейство имигрира в САЩ през 1987 г.

Опасна ли е турбуленцията? 5 неща, които трябва да знаете >>>

"Когато открих своята страст към летенето, започнах да се самоусъвършенствам. Започнах да чета, да повишавам знанията си  по математика, да гледам на света по различен начин. Важното е човек да открие тази страст и да я следва“, казва Шаеста Вайз.

Тя има диплома на инженер и е най-младата афганистанка, която има лиценз за пилотиране и диплом за командир на граждански самолет.

Международната организация за гражданска авиация подкрепя този проект, чиято цел е да поощри повече жени да се насочат към авиацията. Само между 3 и 5% от действащите пилоти на граждански самолети в света са жени.

Харисън Форд едва не заби самолет в пътнически авиолайнер >>>

Вайз тръгва на своето пътешествие от Флорида. Пътуването й с малкия самолет, който развива до 320 км/ч ще премине през 5 континента, 18 държави с 30 междинни кацания за гориво.

Краят на пътуването й трябва да е в средата на август.

"Тъй като съм с афганистански произход, си давам сметка за това колко е важно да вдъхновявам следващото поколение, да му давам надежда. Това от жизнено значение, ако искаме обещаващо бъдеще“, казва младата пътешественичка. /АФП /

Още от "Любопитно"

Студентка създаде списък от почти 800 страници с престъпления, извършени от ислямисти

Студентка създаде списък от почти 800 страници с престъпления, извършени от ислямисти

19-годишната Хера Хашми - мюсюлманка, учеща молякулярна биология в Колорадо, направи "списък"от 800-страници с престъпления на ислямистите и мотивите им.

В петък САЩ ще отбележи за първи път Националния ден на мака

В петък САЩ ще отбележи за първи път Националния ден на мака

Ярко червеният мак - международният символ на почитта към падналите в борбата войници - за първи път ще бъде честван като национален празник в САЩ.

Най-продаваната спирала на Estee Lauder на невероятна цена

Най-продаваната спирала на Estee Lauder на невероятна цена

Миглите, за които винаги сте мечтали!