АПР 24 Новини | ЛюбопитноОбнови

"Like"-ванията във "Facebook" разкриват характера ни

1 коментар0/5

Социалната мрежа "Facebook" и нейната функция с бутон "харесвам" позволяват по-добре да се опознае личността на човек, отколкото това могат негови близки и роднини.

"Like"-ванията във "Facebook" разкриват характера ни
"Like"-ванията във "Facebook" разкриват характера ни

Това е изводът от британско научно изследване, публикувано в САЩ. Оказва се, че с достатъчен брой "харесвам", които да анализират, някои специализирани компютърни програми са по-добри в опознаването на даден човек и определяне на истинските черти на характера му, отколкото близки и приятели.

Facebook психопортрет >>>

Най-големите лъжи във Facebook през 2014 >>>

Единствено партньорът или партньорката на даден човек може да си съперничат в това отношение с компютъра, обясняват учените от университета в Кеймбридж, Великобритания и Станфорд, Калифорния, които правят изследването. Учените са установили, че само от "харесванията" във "Facebook", които средно за потребител са около 227, може да се стигне до детайлно разкриване на личността на човек. За да стигнат до този извод учените са наблюдавали 86 220 доброволци във "Facebook", които са попълнили въпросник за чертите на техните характери и са дали достъп до техните "харесвания" във "Facebook".

Авторите на изследването са сравнили резултатите, разпитвайки по един приятел на 17 622 участници и по един роднина на 14 410 други. Авторите обаче предупреждават, че с развитието на технологиите все по-трудно ще може човек да запазва личността си и личния си живот. Оценката на личността на даден човек обаче е основна част от живота в общество, и по-конкретно за вземане на решения, независимо дали става въпрос за решение за брак или решение за наемане на работа. /АФП /

Още за: Facebook

Още от "Любопитно"

Топла и слънчева седмица

Топла и слънчева седмица

Почивните дни ще бъдат хладни и дъждовни на места, но температурите ще започнат слабо да се повишават.

Кръв от гигантски гущер затваря рани

Кръв от гигантски гущер затваря рани

Мощен антибиотик, който ускорява зарастването на раните, успяха да получат американски биохимици от кръвта на гигантски гущер, обитаващ индонезийския остров Комодо.

Какво не знаем за равиолите

Какво не знаем за равиолите

Забавни факти за италианския специалитет, които не знаете.