ЮНИ 28 Новини | ЛюбопитноОбнови

"Like"-ванията във "Facebook" разкриват характера ни

1 коментар0/5

Социалната мрежа "Facebook" и нейната функция с бутон "харесвам" позволяват по-добре да се опознае личността на човек, отколкото това могат негови близки и роднини.

"Like"-ванията във "Facebook" разкриват характера ни
"Like"-ванията във "Facebook" разкриват характера ни

Това е изводът от британско научно изследване, публикувано в САЩ. Оказва се, че с достатъчен брой "харесвам", които да анализират, някои специализирани компютърни програми са по-добри в опознаването на даден човек и определяне на истинските черти на характера му, отколкото близки и приятели.

Facebook психопортрет >>>

Най-големите лъжи във Facebook през 2014 >>>

Единствено партньорът или партньорката на даден човек може да си съперничат в това отношение с компютъра, обясняват учените от университета в Кеймбридж, Великобритания и Станфорд, Калифорния, които правят изследването. Учените са установили, че само от "харесванията" във "Facebook", които средно за потребител са около 227, може да се стигне до детайлно разкриване на личността на човек. За да стигнат до този извод учените са наблюдавали 86 220 доброволци във "Facebook", които са попълнили въпросник за чертите на техните характери и са дали достъп до техните "харесвания" във "Facebook".

Авторите на изследването са сравнили резултатите, разпитвайки по един приятел на 17 622 участници и по един роднина на 14 410 други. Авторите обаче предупреждават, че с развитието на технологиите все по-трудно ще може човек да запазва личността си и личния си живот. Оценката на личността на даден човек обаче е основна част от живота в общество, и по-конкретно за вземане на решения, независимо дали става въпрос за решение за брак или решение за наемане на работа. /АФП /

Още за: Facebook

Още от "Любопитно"

Кралица Елизабет II

Кралското семейство струва с 5.4% по-скъпо на британците

Общо кралската фамилия е похарчила 56.8 милиона лири през изминалата година, добавяйки 14.9 милиона лири собствени доходи и 900 000 заделени.

Джейми Оливър

Джейми Оливър определя като "убийствено" готвенето за децата си

Джейми Оливър е може би един от най-известните кулинари в целия свят. Когато е у дома обаче за него се оказва истинска мъка да измисли рецепта, която да се хареса на цялото му семейство.

Гъби Шийтаке

Най-вкусните гъби в света

Гъба Шийтаке е една от най-вкусните. Тя може да се използва в супи и тестени изделия.