МАЙ 26 Новини | ЛюбопитноОбнови

Кръв от гигантски гущер затваря рани

0 коментара0/5

Мощен антибиотик, който ускорява зарастването на раните, успяха да получат американски биохимици от кръвта на гигантски гущер, обитаващ индонезийския остров Комодо.

Кръв от гигантски гущер затваря рани
 © Сн.: iStock.com

Това е най-големият от съществуващите гущери в света, който понякога наричат Комодски дракон. Някои представители на този вид достигат до 3 метра дължина и тежат повече от 80 кг. Тъй като гигантските гущери са изчезващ вид, учени от университета Джордж Мейсън са взели само кръв от влечуго в зоологическа градина във Флорида.

Отделеното от кръвта вещество, както съобщава вестник "Ню Йорк Таймс", се оказало много ефективно в борбата с бактериалното замърсяване.

Учените успели да синтезират в лаборатория негов аналог, който бил обозначен като DRGN-1. При изпитване върху лабораторни мишки показва, че това вещество значително ускорява заздравяването на повърхностни рани и е ефективно срещу грам-положителни и грам-отрицателни бактерии. /БГНЕС

Още за: гущер

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Кръв от гигантски гущер затваря рани".

Още от "Любопитно"

Певицата Михаела Филева и актьорът Антон Григоров стават първите родни посланици на Coca-Cola у нас

Coca-Cola с нова визуална идентичност за България

Coca-Cola представи новата визия на марката, която е част от глобалната комуникационна стратегия „Един бранд“. Стратегията обединява подбрандовете Coca-Cola Classic и Coca-Cola Zero в едно, с обща визуална идентичност и позициониране.

Студентка създаде списък от почти 800 страници с престъпления, извършени от ислямисти

Студентка създаде списък от почти 800 страници с престъпления, извършени от ислямисти

19-годишната Хера Хашми - мюсюлманка, учеща молякулярна биология в Колорадо, направи "списък"от 800-страници с престъпления на ислямистите и мотивите им.

В петък САЩ ще отбележи за първи път Националния ден на мака

В петък САЩ ще отбележи за първи път Националния ден на мака

Ярко червеният мак - международният символ на почитта към падналите в борбата войници - за първи път ще бъде честван като национален празник в САЩ.