ЮНИ 26 Новини | ЛюбопитноОбнови

Кръв от гигантски гущер затваря рани

0 коментара0/5

Мощен антибиотик, който ускорява зарастването на раните, успяха да получат американски биохимици от кръвта на гигантски гущер, обитаващ индонезийския остров Комодо.

Кръв от гигантски гущер затваря рани
 © Сн.: iStock.com

Това е най-големият от съществуващите гущери в света, който понякога наричат Комодски дракон. Някои представители на този вид достигат до 3 метра дължина и тежат повече от 80 кг. Тъй като гигантските гущери са изчезващ вид, учени от университета Джордж Мейсън са взели само кръв от влечуго в зоологическа градина във Флорида.

Отделеното от кръвта вещество, както съобщава вестник "Ню Йорк Таймс", се оказало много ефективно в борбата с бактериалното замърсяване.

Учените успели да синтезират в лаборатория негов аналог, който бил обозначен като DRGN-1. При изпитване върху лабораторни мишки показва, че това вещество значително ускорява заздравяването на повърхностни рани и е ефективно срещу грам-положителни и грам-отрицателни бактерии. /БГНЕС

Още за: гущер

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Кръв от гигантски гущер затваря рани".

Още от "Любопитно"

Жегите в Гърция може да надхвърлят рекорда от 2007

Жегите в Гърция може да надхвърлят рекорда от 2007

Големите горещини в Гърция през последните дни може да се окажат рекордни за последното десетилетие и да подобрят показателите от 2007 г., когато в някои райони на страната живачният стълб показваше 46 градуса.

Продадоха карта на първия „Дисниленд“ за 700 000 долара

Продадоха карта на първия „Дисниленд“ за 700 000 долара

Карта на първия в света тематичен развлекателен парк „Дисниленд“, нарисувана лично от основателя Уолт Дисни, беше продадена на търг в САЩ за сумата от 708 000 долара. Това съобщиха от галерията „Ван Итън“, организирала продажбата в Лос Анджелис.

В Оксфордския английски речник бирата отстъпи мястото си на бръмбари

В Оксфордския английски речник бирата отстъпи мястото си на бръмбари

Нововъведената дума в най-известният академичен речник на английския език "Оксфорд"е "зизива" (Zyzzyva - бел. авт). Тя зае почетното...последно място в езиковия справочник.