МАЙ 27 Новини | ЛюбопитноОбнови

Излагат "Кодекс за полета на птиците" на Леонардо в САЩ

0 коментара0/5

Националният аерокосмически музей във Вашингтон обяви, че ще изложи в продължение на пет седмици "Кодекс за полета на птиците"на Леонардо да Винчи.

Излагат "Кодекс за полета на птиците" на Леонардо в САЩ
Излагат "Кодекс за полета на птиците" на Леонардо в САЩ

Леонардо да Винчи се е занимавал много с разработки на теория на полета и те са описани в Кодекса. Сред многобройните чертежи в него има и прототипи на съвременни летателни апарати. Експертите на музея определят този ръкопис като "един от най-големите богатства на Италия" и "ранна форма на личен дневник"от 1505 година.

"Повечето хора никога не са виждали оригиналните творби на Леонардо, много малко от тях се показват", заяви директорът на музея Джак Дейли. Според него книгата "рядко напуска пределите на Италия, а в САЩ е показвана само веднъж".

От своя страна посланикът на Италия в САЩ Клаудио Бизониеро посочи, че излагането на творбата от 13 септември до 22 октомври ще бъде в рамките на Годината на италианската култура в Съединените щати и е посветена на 50-годишнината от сътрудничеството между двете страни в областта на космонавтиката.

Музеят ще изложи предверието на залата модел на орнитоптер - летателен апарат, създаден по рисунки на Леонардо да Винчи.

Мястото на постоянното съхраняване на "Кодекс за полета на птиците" е Кралската библиотека в Торино. От декември 2012 г. до февруари 2013 книгата бе представена в Московския държавен музей за изобразителни изкуства "А.С. Пушкин". /БГНЕС /

Още от "Любопитно"

Певицата Михаела Филева и актьорът Антон Григоров стават първите родни посланици на Coca-Cola у нас

Coca-Cola с нова визуална идентичност за България

Coca-Cola представи новата визия на марката, която е част от глобалната комуникационна стратегия „Един бранд“. Стратегията обединява подбрандовете Coca-Cola Classic и Coca-Cola Zero в едно, с обща визуална идентичност и позициониране.

Студентка създаде списък от почти 800 страници с престъпления, извършени от ислямисти

Студентка създаде списък от почти 800 страници с престъпления, извършени от ислямисти

19-годишната Хера Хашми - мюсюлманка, учеща молякулярна биология в Колорадо, направи "списък"от 800-страници с престъпления на ислямистите и мотивите им.

В петък САЩ ще отбележи за първи път Националния ден на мака

В петък САЩ ще отбележи за първи път Националния ден на мака

Ярко червеният мак - международният символ на почитта към падналите в борбата войници - за първи път ще бъде честван като национален празник в САЩ.