ЮНИ 29 Новини | ЛюбопитноОбнови

Изкуство или хоби? Магията на "Cosplay"

0 коментара0/5

Чували ли сте за "косплей"? Напоследък тази дума става все по-популярна покрай младежите в нашата страна. Ани Иванова от клуб "Накама"и косплейърката Ирина Цапрева застанаха пред камерата на БГНЕС, за да разкажат повече за това интересно хоби.

Изкуство или хоби? Магията на "Cosplay"
 © istockphoto.com

"Cosplay" всъщност е едно популярно хоби. Самата дума идва от "costume"и "play", съответно костюм и пиеса. Това са хора, облечени в костюми като любимите си герои от комикси, анимации, игри и филми. Костюмите са изработени изцяло от участниците, които са се научили да шият и кроят. С годините "Cosplay" става популярно из целия свят и събира все повече почитатели.

Добави описание

В България го има от сравнително скоро време - от около 5-6 години има по-сериозни косплейъри. Преди това бяха повече аматьорски. Освен тези, които участват, косплеят става все по-интересен и на хората, които идват да гледат представленията. Това е един начин да се докоснеш до любимия си герой от плът и кръв.

На специална изложба в Националния етнографски музей в София бяха представени едни от най-добрите Косплей костюми и инвентари. „Това са костюми, които са печелили награди, както на национално, така и на международно ниво на престижния европейски конкурс „Euro Cosplay”. Тази изложба е първата, която правим в музей. Много се радваме, че това хоби вече получава признание като вид изкуство“, сподели Ани Иванова.

Различните персонажи, в които се превъплъщават косплейърите, могат да бъдат от книги, игри, манга и аниме, както и от телевизионни и кино продукции. Костюмите трябва да бъдат изработени от самите косплейъри и варират от ушиване и изрисуване на рокли до изковаване на брони. Сред използваните материали преобладават редки платове, термопластични пластмаси, стиропор и бои. Въплъщаването в един персонаж изисква много постоянство, търпение, труд и известни актьорски умения, а финалният етап е участието в специално организирани събития.

Косплейърите често си взаимодействат, като създават своя субкултура, а по-широкото използване на термина "косплей" се отнася за всякакви костюмирани ролеви игри на места, различни от сцената.

Добави описание

„Винаги съм обичала да изработвам различни неща с ръцете си. Да се обличам в различни костюми. Случайно в интернет намерих косплея като занимание“, разказа косплейърът Ирина Цапрева и допълни: „Съответно веднага реших да се пробвам. „Първият костюм, който изработих имаше много купени елементи и преправяния от моя страна. Не беше толкова точен. Косплеят толкова ми хареса, че откакто се качих на сцена не съм слизала и работя все по-усилено, за да създавам по-добри костюми. Сложността на изработката на даден костюм зависи и от идеята на участника за него. Имала съм костюми, които съм завършвала за една седмица.

Добави описание

Имала съм и костюми, по които работя три месеца. Когато присъствах за първи път на такова събитие през 2012 година, участниците в косплея бяха изключително малко. Нивото на костюмите беше много ниско. Хората използваха перуки от ку-ку магазини и всякакви подръчни средства. През последните 4-5 години косплеят се разви и участниците, които подават заявки за сценично изпълнение са над двеста и се налага ограничение по отношение броя на участниците. Така че смятам, че се развива много бързо и ще продължава в същия дух и занапред“, каза още тя.

До 10 юни гостите на Националния етнографски музей имат възможността да разгледат изложбата „Cosplay – от игла до конец“ и да се запознаят с това специално хоби, което набира популярност в цял свят.

Добави описание

Още за: костюм, Хоби

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Изкуство или хоби? Магията на "Cosplay"".

Още от "Любопитно"

Част от колекцията на Леонардо Ди Каприо разследвана от ФБР

Част от колекцията на Леонардо Ди Каприо разследвана от ФБР

Холивудската звезда Леонардо Ди Каприо се оказа въвлечен във финансова измама заради подаръци получени от лица включени в разследване на ФБР, съобщава Artprice.

Ползвателите на Facebook станаха 2 милиарда

Ползвателите на Facebook станаха 2 милиарда

Основателят на Facebook Марк Зукърбърг обяви, че броят на акаунтите в социалната мрежа е достигнал два милиарда.

Китайка хвърли за късмет монети в двигателя на самолет и задържа излитането му

Китайка хвърли за късмет монети в двигателя на самолет и задържа излитането му

Възрастна пътничка будистка забави с няколко часа излитането на самолет от китайския град Шанхай, защото хвърлила монети в двигателя на машината за късмет, съобщиха китайските власти.