ЮНИ 29 Новини | ЛюбопитноОбнови

Йога на смеха връща към детето в нас

От 0 коментара0/5

Йога на смеха връща към детето в нас. В Световния ден на смеха БГНЕС разговаря със Силвия Пенчева, която се занимава с йога на смеха вече от 5 години.

Йога на смеха връща към детето в нас
 © istockphoto.com

Празникът на смеха води своето начало от Индия. Основатели на йога на смеха започват да го празнуват заедно със своите последователи преди 20 години. От 2010 г. денят се празнува и в България, откогато и движението за йога на смеха навлиза в България.

Денят на смеха се празнува в над 100 държави.

„За нас това е много голям празник, защото по цял свят всички хора от различните клубове го празнуват. Това е нашият начин да изразим позицията си, че имаме желание да има повече мир и радост на земята”, подчерта Силвия.

Основното нещо в сесиите на йога на смеха е смехът. „Комбинираме упражненията за смях с упражнения за дишане. Това е вид смехотерапия, но и вид йога, който ни позволява да се свържем с другите хора на базата на смеха. Ние обикновено се свързваме на базата на негативни емоции и много рядко чисти и истински емоции. Смехът ни позволява да се свържем с хората по такъв позитивен начин”, смята Силвия.

Вижте също:

10 здравословни ползи от йогата >>>

По време на сесиите на йога на смеха се правят различни упражнения, които приличат на игри и провокират да погледнем на обичайни ситуации от живота по нестандартен начин и да видим нещо забавно и смешно в тях. Няма сложни упражнения за разтягане, включва се елементът на заразяването, тъй като се прави в група. Правят се дихателни упражнения и смехова медитация.

Силвия е категорична, че смехът е много здравословен, но много рядко ни се случва да се смеем продължително в ежедневието си. „Най-здравословният смях е продължителният смях. Ако се смеем на виц или филм това не е достатъчно, за да предизвика тези биохимични процеси в тялото ни, които са оздравителни. Идеята на йога на смеха е да направи смеха по-дълъг във времето и да доведе до здравословни ползи. Променя се и състоянието на мисленето ни, защото започваме да гледаме по-положително на нещата. Нещата, които преди са ни се стрували по-трагични, сега започваме да ги виждаме по по-позитивен начин. Лекотата, която сме имали като деца лека полека започва да се връща в нас”, поясни Силвия.

Тя коментира, че когато човек е дошъл заради някаква вътрешна нужда, че се нуждае от повече радост в живота си, тогава винаги се получава, заради ефекта на заразяването. Емоциите са много заразителни, когато си говорим с някого и той ни се оплаква, се чувстваме смазани, така е и със смеха.

„Хора, които от години са страдали от депресия дълги години след известен брой посещения, за 2-3 месеца, успяват да преборят депресията, защото по време на интензивен смях се отделят хормони на щастието и се намаляват стресовите хормони”, обясни Силвия.

Апелът на Силвия е хората да се забавляват повече на живота, да оценяват това, което имат. „Във всеки един от нас има вътрешен източник на радост и щастие. Ние забравяме за това, а докато сме деца сме постоянно свързани с него. Когато пораснем, ставаме изключително сериозни и започваме да взимаме всичко насериозно. Да се свързваме повече с детето в себе си, защото това е много важен елемент на щастието”, призова Силвия. /БГНЕС/

Още за: йога, смях

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Йога на смеха връща към детето в нас".

Още от "Любопитно"

Част от колекцията на Леонардо Ди Каприо разследвана от ФБР

Част от колекцията на Леонардо Ди Каприо разследвана от ФБР

Холивудската звезда Леонардо Ди Каприо се оказа въвлечен във финансова измама заради подаръци получени от лица включени в разследване на ФБР, съобщава Artprice.

Ползвателите на Facebook станаха 2 милиарда

Ползвателите на Facebook станаха 2 милиарда

Основателят на Facebook Марк Зукърбърг обяви, че броят на акаунтите в социалната мрежа е достигнал два милиарда.

Китайка хвърли за късмет монети в двигателя на самолет и задържа излитането му

Китайка хвърли за късмет монети в двигателя на самолет и задържа излитането му

Възрастна пътничка будистка забави с няколко часа излитането на самолет от китайския град Шанхай, защото хвърлила монети в двигателя на машината за късмет, съобщиха китайските власти.