МАЙ 27 Новини | ЛюбопитноОбнови

Хипопотамите на Пабло Ескобар тормозят Колумбия 20 години след неговата смърт

От 0 коментара0/5

Повече от 20 години след като колумбийският наркобарон Пабло Ескобар умира по време на престрелка с полицията, екзотична част от неговото наследство продължава да съществува.

Хипопотамите на Пабло Ескобар тормозят Колумбия 20 години след неговата смърт
 © Сн.: iStock.com

Домашните хипопотами на наркобарона са се превърнали както в атракция, така и в заплаха за природата на Северна Колумбия. Допреди смъртта му те са били отглеждани в частната зоологическа градина на Ескобар. След това обаче те остават без надзор и започват да се размножават необезпокоявани от никого. В момента стадото им представляват най-голямата група диви хипопотами извън Африка.

Изоставеното имение на Ескобар - „Неапол“, разположено близо до град Меделин, е идеален дом за хипопотамите със своите гъсти треви и липса на естествени врагове.

„Те нямат хищници, така че са по-спокойни, отколкото биха били в своята естествена среда, заради което се възпроизвеждат по-бързо“, посочва местният ветеринар Хаиро Леон Енао.

Пабло Ескобар първоначално има четири хипопотама, купени от Зоологическата градина на Калифорния, които са докарани в Колумбия през 80-те. Сега техният брой е около 35 животни.

Макар и да са безспорна атракция хипопотамите, чието тегло може да достигне до 3,5 тона, представляват опасност за местността и нейната околна среда. Животните могат да станат много агресивни, с което да навредят или изгонят характерни видове за местната фауна като видри или морски крави.

Тъй като хипопотамите могат да живеят до 60 години местните власти се опитват да ограничат популацията им чрез кастрация. Досега обаче само четири хипопотама са преминали през процедурата, тъй като залавянето им е трудно.

Местната управа дори построи специални каменни бариери, които да ограничават движението на хипопотамите, достигащо радиус от 150 км.

Пабло Ескобар е един от най-богатите и влиятелни престъпни босове, известен с търговията си с кокаин. /АФП

Още от "Любопитно"

Певицата Михаела Филева и актьорът Антон Григоров стават първите родни посланици на Coca-Cola у нас

Coca-Cola с нова визуална идентичност за България

Coca-Cola представи новата визия на марката, която е част от глобалната комуникационна стратегия „Един бранд“. Стратегията обединява подбрандовете Coca-Cola Classic и Coca-Cola Zero в едно, с обща визуална идентичност и позициониране.

Студентка създаде списък от почти 800 страници с престъпления, извършени от ислямисти

Студентка създаде списък от почти 800 страници с престъпления, извършени от ислямисти

19-годишната Хера Хашми - мюсюлманка, учеща молякулярна биология в Колорадо, направи "списък"от 800-страници с престъпления на ислямистите и мотивите им.

В петък САЩ ще отбележи за първи път Националния ден на мака

В петък САЩ ще отбележи за първи път Националния ден на мака

Ярко червеният мак - международният символ на почитта към падналите в борбата войници - за първи път ще бъде честван като национален празник в САЩ.