АПР 27 Новини | ЛюбопитноОбнови

Хипопотамите на Пабло Ескобар тормозят Колумбия 20 години след неговата смърт

От 0 коментара0/5

Повече от 20 години след като колумбийският наркобарон Пабло Ескобар умира по време на престрелка с полицията, екзотична част от неговото наследство продължава да съществува.

Хипопотамите на Пабло Ескобар тормозят Колумбия 20 години след неговата смърт
 © Сн.: iStock.com

Домашните хипопотами на наркобарона са се превърнали както в атракция, така и в заплаха за природата на Северна Колумбия. Допреди смъртта му те са били отглеждани в частната зоологическа градина на Ескобар. След това обаче те остават без надзор и започват да се размножават необезпокоявани от никого. В момента стадото им представляват най-голямата група диви хипопотами извън Африка.

Изоставеното имение на Ескобар - „Неапол“, разположено близо до град Меделин, е идеален дом за хипопотамите със своите гъсти треви и липса на естествени врагове.

„Те нямат хищници, така че са по-спокойни, отколкото биха били в своята естествена среда, заради което се възпроизвеждат по-бързо“, посочва местният ветеринар Хаиро Леон Енао.

Пабло Ескобар първоначално има четири хипопотама, купени от Зоологическата градина на Калифорния, които са докарани в Колумбия през 80-те. Сега техният брой е около 35 животни.

Макар и да са безспорна атракция хипопотамите, чието тегло може да достигне до 3,5 тона, представляват опасност за местността и нейната околна среда. Животните могат да станат много агресивни, с което да навредят или изгонят характерни видове за местната фауна като видри или морски крави.

Тъй като хипопотамите могат да живеят до 60 години местните власти се опитват да ограничат популацията им чрез кастрация. Досега обаче само четири хипопотама са преминали през процедурата, тъй като залавянето им е трудно.

Местната управа дори построи специални каменни бариери, които да ограничават движението на хипопотамите, достигащо радиус от 150 км.

Пабло Ескобар е един от най-богатите и влиятелни престъпни босове, известен с търговията си с кокаин. /АФП

Още от "Любопитно"

Продават на търг златен шлем на Дарт Вейдър за 1,4 млн. долара

Продават на търг златен шлем на Дарт Вейдър за 1,4 млн. долара

Шлем на Дарт Вейдър, изработен от чисто злато, ще бъде продаден на търг в Япония, като първоначалната му цена е космическите 1,4 млн. долара.

Звездите в „Игра на тронове” – със звездни хонорари

Звездите в „Игра на тронове” – със звездни хонорари

Изпълнителите на главните роли в популярния американски сериал „Игра на тронове” (Game of Thrones) ще бъдат най-високоплатените актьори в историята на телевизията, съобщи британският в. „Дейли експрес”.

Ейми Шумър подари матрак на непознат

Ейми Шумър подари матрак на непознат

Холивудската актриса Ейми Шумър подари на служител в магазин матрак за 2 000 хил. долара в знак на благодарност, че й е позволил да използва тоалетната.