ЮНИ 27 Новини | ЛюбопитноОбнови

Голям астероид ще прелети покрай Земята през март

От 0 коментара0/5

Астероид с размерите на челябинския метеорит ще прелети на безопасно разстояние от Земята през март, съобщиха учени от руския Институт по приложна математика.

Голям астероид ще прелети покрай Земята през март
 © iStock

Астероидът ще премине на около 500 000 километра от планетата ни, но точната му орбита не е ясна.

"Минималното разстояние за приближаване до Земята е 16 000 километра, средната и най-вероятна стойност е 500 000 километра. Точната орбита на астероида ще може да се определи ден или два преди приближаването със Земята.

Астероидът, който се разби в руския град Челябинск, е бил с размери 19 м. в диаметър и е носел енергията на десетки бомби като тази, хвърлена в Хирошима.

Учените в Чехия и Канада анализирали видео и аудиозапис и открити фрагменти от астероида, който падна на 15 февруари 2013 г. Те смятат, че той вероятно някога е бил част от същото огромно небесно тяло като 2-километровия астероид 86039, забелязан за първи път през 1999 г., който редовно се приближава до орбитата на Земята.

При навлизането си в земната атмосфера астероидът е тежал 12 000 тона, което се изразява в енергия на 500 000 тона тротилов еквивалент, съобщава научното списание "Нейчър".

Това е равносилно на между 27 и 41 пъти по-голяма експлозивна мощ от тази на първата атомна бомба, хвърлена в Хирошима през 1945 г.

"Астероидът се разби на малки парченца на надморска височина между 45 и 30 км, което предотврати по-сериозни щети на земята. Общата маса на оцелелите фрагменти, по-големи от 100 грама, беше по-малка от очакваното", пишат авторите на изследването.

Около 1200 души пострадаха от взривната вълна, която отнесе прозорци и повреди сгради в пет руски области. /ТАСС /

Още от "Любопитно"

Канадка стана началник на караула на Бъкингамския дворец

Канадка стана началник на караула на Бъкингамския дворец

Капитанът от канадската армия Мегън Куто стана първата жена в историята, на която е поверено командването на караула, който охранява резиденцията на британската кралица в Бъкингамския дворец.

Жегите в Гърция може да надхвърлят рекорда от 2007

Жегите в Гърция може да надхвърлят рекорда от 2007

Големите горещини в Гърция през последните дни може да се окажат рекордни за последното десетилетие и да подобрят показателите от 2007 г., когато в някои райони на страната живачният стълб показваше 46 градуса.

Продадоха карта на първия „Дисниленд“ за 700 000 долара

Продадоха карта на първия „Дисниленд“ за 700 000 долара

Карта на първия в света тематичен развлекателен парк „Дисниленд“, нарисувана лично от основателя Уолт Дисни, беше продадена на търг в САЩ за сумата от 708 000 долара. Това съобщиха от галерията „Ван Итън“, организирала продажбата в Лос Анджелис.