МАЙ 25 Новини | ЛюбопитноОбнови

Франция забравя за кльощавите манекенки с нов закон

От 0 коментара0/5

Франция официално се разделя с нездравословната мода за ниско телесно тегло сред манекенките с влизането в сила на нов закон.

Франция забравя за кльощавите манекенки с нов закон
 © istockphoto.com

Мярката цели да предпази младите момичета от опасната за живота анорексия и предвижда всички действащи модели в страната да предоставят лекарско удостоверение, че техният индекс на телесна маса (ИТМ) не е твърде нисък и са в добро здравословно състояние.

Вижте също:

Що е то индекс телесна маса (ИТМ)? >>>

Анорексията - живот без апетит >>>

Съгласно втори закон, който ще влезе в сила през октомври, всички снимки на модели, които са били променени чрез компютърна програма, ще подлежат на наказателна отговорност.

В свое изявление здравното министерство обяснява, че тези стъпки са опит за „избягване на популяризирането на невъзможни идеи за красота", както и израз на желание за защита на моделите, които са особено изложени на риск от поднормено тегло.

анорексия

Документът на лекаря ще бъде валиден в срок от две години и ще разглежда по-специално момичетата ИТМ на стойност под 18,5.

Работодателите, които нарушават тези закони, биха могли да получат ефективна присъда за 6 месеца затвор и глоба до 75 000 евро.

Смята се, че около 600 000 млади хора страдат от хранителни разстройства във Франция, включително 40 000 души, диагностицирани с анорексия. Междувременно хранителните разстройства се превърнаха във втората най-разпространена причина за смъртта на 15-24-годишните, след пътнотранспортните произшествия.

Новите разпоредби следват подобни мерки, предприети в Испания през 2006 г., които забраниха участието на модели с ИТМ под 18 в Седмицата на модата в Мадрид. В Израел и Италия също действат подобни закони.

/АФП/

Още от "Любопитно"

Най-продаваната спирала на Estee Lauder на невероятна цена

Най-продаваната спирала на Estee Lauder на невероятна цена

Миглите, за които винаги сте мечтали!

Вземете най-продавания фон дьо тен на страхотна цена!

Вземете най-продавания фон дьо тен на страхотна цена!

Върнете стария си фон дьо тен и вземете най-продавания фон дьо тен на Clinique Even Better Makeup SPF 15 на страхотната цена от 36 лв. вместо 68 лв.!

Пръстен, купен за 10 лири, се оказа с 26-каратов диамант

Пръстен, купен за 10 лири, се оказа с 26-каратов диамант

Ценният пръстен, някога купен за 10 лири, ще бъде предложен на търг, като първоначалната оценка е 350 000 лири.