ЮНИ 29 Новини | ЛюбопитноОбнови

Цигулките "Страдивариус" не са по-добри от модерните

От 0 коментара0/5

Тестове "на сляпо" показаха, че произвежданите от прочутия лютиер Антонио Страдивари цигулки отстъпват пред модерните инструменти по звучене.

Цигулките "Страдивариус" не са по-добри от модерните
 © iStock

След повече от два века слава, произвежданите от прочутия лютиер Антонио Страдивари цигулки отстъпиха пред модерните инструменти.

Това показват резултатите от тестове, проведи на сляпо от музиканти и слушатели, с модерни цигулки и цигулки „Страдивариус“. Оказва се, преднина имат модерните цигулки.

Откраднаха рядка цигулка на знаменит изпълнител >>>

„Звукът е богат, мощен и ясен, изпълва залата и се извисява над оркестъра“, смята музикалният експерт Клодия Фриц от Френския национален център за научни изследвания, която работи върху този тест, заедно с американския лютиер Джоузеф Къртин.

Досега се смяташе, че италианските цигулки от 17 и 18 в., особено изработените от Страдивари, имат божествен звук и превъзхождат модерните.

В теста, който оборва тези мнения участваха 137 слушатели на сляпо, 55 от които слушаха в специална аудитория с 300 места, близо до Париж, а 82-ма – в концертна зала с 860 места в Ню Йорк.

Розовата цигулка от "Титаник" надхвърли един милион евро >>>

Изпълненията бяха на музиканти с три цигулки „Страдивариус“ и три модерни инструмента. Те свириха соло и с оркестър. Повечето от слушателите, независимо дали са професионалисти или не, предпочетоха модерните цигулки.

Изводът, който направиха учените е, че музикантите трябва да избират своя инструмент „на сляпо“, водейки се само от звука, а не от престижа на известен лютиер.

По време на своята работа в продължение на 70 години Страдивари е направил 1 100 струнни инструмента. Днес до нас са достигнали около 650. Те могат да достигнат цени от милиони долари. /АФП /

Още от "Любопитно"

Част от колекцията на Леонардо Ди Каприо разследвана от ФБР

Част от колекцията на Леонардо Ди Каприо разследвана от ФБР

Холивудската звезда Леонардо Ди Каприо се оказа въвлечен във финансова измама заради подаръци получени от лица включени в разследване на ФБР, съобщава Artprice.

Ползвателите на Facebook станаха 2 милиарда

Ползвателите на Facebook станаха 2 милиарда

Основателят на Facebook Марк Зукърбърг обяви, че броят на акаунтите в социалната мрежа е достигнал два милиарда.

Китайка хвърли за късмет монети в двигателя на самолет и задържа излитането му

Китайка хвърли за късмет монети в двигателя на самолет и задържа излитането му

Възрастна пътничка будистка забави с няколко часа излитането на самолет от китайския град Шанхай, защото хвърлила монети в двигателя на машината за късмет, съобщиха китайските власти.