МАЙ 25 Новини | ЛюбопитноОбнови

Цигулките "Страдивариус" не са по-добри от модерните

От 0 коментара0/5

Тестове "на сляпо" показаха, че произвежданите от прочутия лютиер Антонио Страдивари цигулки отстъпват пред модерните инструменти по звучене.

Цигулките "Страдивариус" не са по-добри от модерните
 © iStock

След повече от два века слава, произвежданите от прочутия лютиер Антонио Страдивари цигулки отстъпиха пред модерните инструменти.

Това показват резултатите от тестове, проведи на сляпо от музиканти и слушатели, с модерни цигулки и цигулки „Страдивариус“. Оказва се, преднина имат модерните цигулки.

Откраднаха рядка цигулка на знаменит изпълнител >>>

„Звукът е богат, мощен и ясен, изпълва залата и се извисява над оркестъра“, смята музикалният експерт Клодия Фриц от Френския национален център за научни изследвания, която работи върху този тест, заедно с американския лютиер Джоузеф Къртин.

Досега се смяташе, че италианските цигулки от 17 и 18 в., особено изработените от Страдивари, имат божествен звук и превъзхождат модерните.

В теста, който оборва тези мнения участваха 137 слушатели на сляпо, 55 от които слушаха в специална аудитория с 300 места, близо до Париж, а 82-ма – в концертна зала с 860 места в Ню Йорк.

Розовата цигулка от "Титаник" надхвърли един милион евро >>>

Изпълненията бяха на музиканти с три цигулки „Страдивариус“ и три модерни инструмента. Те свириха соло и с оркестър. Повечето от слушателите, независимо дали са професионалисти или не, предпочетоха модерните цигулки.

Изводът, който направиха учените е, че музикантите трябва да избират своя инструмент „на сляпо“, водейки се само от звука, а не от престижа на известен лютиер.

По време на своята работа в продължение на 70 години Страдивари е направил 1 100 струнни инструмента. Днес до нас са достигнали около 650. Те могат да достигнат цени от милиони долари. /АФП /

Още от "Любопитно"

Най-продаваната спирала на Estee Lauder на невероятна цена

Най-продаваната спирала на Estee Lauder на невероятна цена

Миглите, за които винаги сте мечтали!

Вземете най-продавания фон дьо тен на страхотна цена!

Вземете най-продавания фон дьо тен на страхотна цена!

Върнете стария си фон дьо тен и вземете най-продавания фон дьо тен на Clinique Even Better Makeup SPF 15 на страхотната цена от 36 лв. вместо 68 лв.!

Пръстен, купен за 10 лири, се оказа с 26-каратов диамант

Пръстен, купен за 10 лири, се оказа с 26-каратов диамант

Ценният пръстен, някога купен за 10 лири, ще бъде предложен на търг, като първоначалната оценка е 350 000 лири.