МАЙ 26 Новини | КултураОбнови

Песента Happy Birthday to You без авторски права

От 0 коментара0/5

Съд в Лос Анджелис постанови, че авторските права на песента Happy Birthday to You не принадлежат на компанията Warner / Chappell Music, съобщава в. Los Angeles Times.

Песента Happy Birthday to You  без авторски права

Според изданието, компанията е претендирала за авторството, след като платила 15 милиона долара за закупуване на Birch Tree Group, наследник на Clayton F. Summy Co., на която принадлежат правата върху песента.

Съдия Джордж Кинг постанови, че авторското право се отнася само до определени музикални аранжименти, а не върху самата песен, тъй като Summy Co. никога не е притежавала правата върху текста на песента Happy Birthday.

Преди това беше съобщено, че продуцентите на документалния филм за песента Happy Birthday - Company Good Morning To You Productions Corp., са решили да се обърнат към съда, след като, застрашени от големи глоби, били принудени да платят 1500 долара за използването на песента.

В исковата молба се твърди, че Happy Birthday to You е написана през 1893 г. и авторските права върху нея би трябвало отдавна да се изтекли. Според ищците, в действителност, Warner / Chappell имат правата само върху аранжимента на създадената през 1935 г. песен за клавесин и нямат право да вземат хонорари за използването на текста или мелодията.

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Песента Happy Birthday to You без авторски права".

Още от "Култура"

Кевин Спейси сравни сериала "Къща от карти"с управлението на Тръмп

Кевин Спейси сравни сериала "Къща от карти"с управлението на Тръмп

Актьорът Кевин Спейси направи сравнение между хитовия сериал "Къща от карти"и управлението на Тръмп, изтъквайки че продукцията има поне "по-добри сценаристи".

Уилям Дефо ще изиграе Ван Гог в нов биографичен филм

Уилям Дефо ще изиграе Ван Гог в нов биографичен филм

Холивудската звезда Уилям Дефо ще изиграе художника Винсент Ван Гог в нов биографичен филм за гения.

Шварценегер ще се снима и в "Терминатор 6"

Шварценегер ще се снима и в "Терминатор 6"

Холувудският актьор Арнолд Шварценегер съобщи, че се връща към ролята на Терминатора в шестата част на едноименния филм. Самият той заяви това в неделя на филмовия фестивал в Кан, съобщава "Мирър" (The Mirror).