МАЙ 25 Новини | КултураОбнови

Париж ще отбележи 50 г. от смъртта на Едит Пиаф

0 коментара0/5

Накрая не останал и един човек, който тя да не е покорила. 50 години след смъртта си Едит Пиаф ще бъде почетена в квартал на работническата класа в Париж, дал един от най-големите и трагични изпълнители в света.

Париж ще отбележи 50 г. от смъртта на Едит Пиаф

Дори Католическата църква, която отказва да отслужи погребална служба за разведената певица след смъртта й на 47-годишна възраст на 10 октомври 1963 г., ще почете Врабчето с глас, който не може да се сбърка. Мемориална служба, ръководена от един от помощник архиепископите на парижкия диоцез, ще бъде отслужена в 17 ч местно време в църквата Сан Жан-Батист в квартал Белвил, където Пиаф е родена и скоро след това изоставена от своята майка певица.

Пред църквата, в която е кръстена легендарната изпълнителка, бяха инсталирани високоговорители и гигантски екрани, така че колкото се може повече хора да имат възможността за проследят службата. Тя ще отбележи началото на четиридневния фестивал в чест на Пиаф в квартала, който остава едно от най-бедните кътчета на иначе процъфтяващата френска столица.

Преди месата ще се състои мълчалив поход от гробището Пер Лашез, където Пиаф е погребана преди половин век само със символична служба, отслужена от местния свещеник. Всичко ще бъде много по-различно от начина, по който реагира църквата на новината за смъртта на певицата от рак на черния дроб преди 50 години. Тогава ватиканският вестник "Осерваторе Романо"пише, че Пиаф е живяла в "състояние на публичен грях".

Приживе певицата не отричаше, че е грешница. През целия си живот тя се бореше с алкохолизма и проблеми с наркотиците, които стават причина за три почти фатални автомобилни катастрофи и за заболяването, от което в крайна сметка си отива. Единственото й дете, дъщеря, родена, когато тя е на 17 години, умира на двегодишна възраст от менингит, усложнен заради небрежност според някои версии на изпълнената с болка история на живота й.

Легендата разказва, че Пиаф била родена буквално на улицата на Белвил. Това не е вярно според новата биография на Робер Белре "Пиаф, френски мит". Той казва, че звездата, родена с името Едит Гасион, се появила на бял свят в местна болница на 15 декември 1915 г. Белре опровергава и твърдения, че в детството си Пиаф страдала от слепота, която била излекувана по чудодеен начин.

След войната Пиаф започва кариера, по време на която покорява Америка и става известна в още много страни по света благодарение на успеха на песни като La Vie en Rose и Je ne regrette rien. Тя обаче така и не успява да се отърси от сянката на трагедията. Любовта на живота й, жененият френски боксьор Марсел Седан, загива в самолетна катастрофа, докато пътувал от Париж за Ню Йорк, за да се срещне с нея, и в крайна сметка алкохолът й отнема дори най-ценното й притежания, нейния глас. /АФП /

Още от "Култура"

Кевин Спейси сравни сериала "Къща от карти"с управлението на Тръмп

Кевин Спейси сравни сериала "Къща от карти"с управлението на Тръмп

Актьорът Кевин Спейси направи сравнение между хитовия сериал "Къща от карти"и управлението на Тръмп, изтъквайки че продукцията има поне "по-добри сценаристи".

Уилям Дефо ще изиграе Ван Гог в нов биографичен филм

Уилям Дефо ще изиграе Ван Гог в нов биографичен филм

Холивудската звезда Уилям Дефо ще изиграе художника Винсент Ван Гог в нов биографичен филм за гения.

Шварценегер ще се снима и в "Терминатор 6"

Шварценегер ще се снима и в "Терминатор 6"

Холувудският актьор Арнолд Шварценегер съобщи, че се връща към ролята на Терминатора в шестата част на едноименния филм. Самият той заяви това в неделя на филмовия фестивал в Кан, съобщава "Мирър" (The Mirror).