МАР 30 Новини | КултураОбнови

Швеция спечели Евровизия 2012 за пети път

7 коментара5/5

Песента "Еуфория" на Лорийн от Швеция спечели с 372 точки в гласуването на зрителите и професионалните журита.

Швеция спечели Евровизия 2012 за пети път

Песента "Еуфория" на Лорийн от Швеция спечели с 372 точки в гласуването на зрителите и професионалните журита. На второ и трето място останаха съответно Русия и Сърбия.

На финала участваха 26 страни. Това са Великобритания, Унгария, Албания, Литва, Босна и Херцеговина, Русия, Исландия, Кипър, Франция, Италия, Естония, Норвегия, Азербайджан, Румъния, Дания, Гърция, Швеция, Турция, Испания, Германия, Малта, Македония, Ирландия, Сърбия, Украйна и Молдова (по реда на тяхното представяне).

Линиите за гласуване бяха отворени веднага след изпълнението на последната конкурсна песен. Зрителите и професионалните журита във всичките 42 страни участници дадоха своя вот. Всяка страна гласуваше с точки 1,2,3,4,5,6,7,8,10 и 12. България даде най-високите оценки 8,10 и 12 съответно на Швеция, Азербайджан и Сърбия.

Това е петата победа на Швеция на Евровизия. Страната печели през 1974 с песента на АББА "Waterloo", през 1984 с "Diggi-Loo Diggi-Ley" на триото Herreys, през 1991 с "Fångad av en stormvind" на поп дивата Карола и през 1999 с песента на Шарлот Перели "Take Me to Your Heaven". Lorine Zineb Noka Talhaoui по-известна като Лорийн (Loreen) е родена на 16-ти октомври 1983 в Стокхолм, Швеция. Става популярна през 2004, когато взема участие в шведската версия на Мюзик Айдъл. В реалити шоуто завършва на четвърто място.

През 2011 участва в шведския финал за Евровизия Мелодифестивален 2011 с песента "My Heart is Refusing Me". Въпреки че не успява да се класирана на финала, песента й се превръща в хит. Успява да победи конкуренцията в един от най-зрелищните финали на селекцията през 2012. "Euphoria" , която е дело на популярните шведски композитор Thomas G:son и Peter Boström, се беше завладяла върха на класациите в Швеция, Финландия, Естония, Литва и много други още преди началото на Евровизия.

Официалният сайт на конкурса Евровизия Eurovision.tv публикава и точките на отделните държави от втория полуфинал, от което стана ясно, че България и Норвегия са получили равен брой точки 45 и си делят 10-то място, отбелязват от БНТ. По регламент обаче на финал се класира страната, за която са гласували повече държави. В случая за България са гласували 10, а за Норвегия 11 държави. Така 10 място и правото да отиде на финал получава Норвегия, а България е класирана на 11 място.

Домакин на следващото 58-мо издание на Евровизия ще е Швеция. Конкурсът ще се проведе на 14, 16 и 18 май 2013. 
 

7 коментарaДобави коментар »

Гостенка ..

От Гостенка ..29.05.2012, 11:01 ч.

Аз си имам най-вече лакомия /която ще кръстя "желание/я"/! :D Искай-искай, може и още. Желанията ми граница нямат! За днес си пожелах Слънце - ето ми го, тази сутрин ме събуди. :))) Да ви е честито, намазахте ли и вие?! :)

Виж всички коментари за "Швеция спечели Евровизия 2012 за пети път".

Още от "Култура"

Полемика около афиша на Фестивала в Кан

Полемика около афиша на Фестивала в Кан

Две седмици преди откриването на 70-тото издание на Филмовия фестивал в Кан бе представен официалния му афиш, който веднага предизвика полемика в интернет, в медиите и сред феминистки организации.

Джордж Клуни и Амал отказват да мислят за имена на близнаците си преди раждането им

Джордж Клуни и Амал отказват да мислят за имена на близнаците си преди раждането им

Холивудският актьор Джорд Клуни сподели, че със съпругата му не искат да мислят за бебешки имена преди близнаците им да се родят.

Мила Кунис и Аштън Кътчър не искат повече деца

Мила Кунис и Аштън Кътчър не искат повече деца

Холивудското семейство на Мила Кунис и Аштън Кътчър няма да се увеличава скоро. Родителите на двегодишната Уаят и четиримесечният Димитри имат достатъчно грижи с тях и не планират повече деца.