МАЙ 26 Новини | КултураОбнови

Джордж Клуни: Лондон да върне статуите от Партенона

0 коментара0/5

Известният американски актьор и режисьор Джордж Клуни поддържа искането на Гърция да се върнат на Партенона статуите, които британският посланик в Константинопол лорд Елджин изнесе.

Партенона
Партенона

"Това е справедливо искане", каза Джордж Клуни в отговор на въпрос на гръцки журналист по време на пресконференция в Берлин. Думите му предизвикаха аплодисменти.

"Вие имате много добри аргументи в подкрепа на исканията за връщането на Гърция на паметници, които принадлежат на вас", каза актьорът.

В началото на ХІХ век почти всички мраморни статуи и барелефи, украсявали Партенона от неговото построяване, са свалени и изнесени от Гърция по силата на споразумение между английския посланик лорд Елджин и турския султан. Днес те представляват най-голямото богатство на Британския музей в Лондон.

Атина – узо и сиртаки до сутринта!>>>

Гърция се е обединила като общество и държава около една от най-амбициозните задачи, а именно да възстанови храма на Атина Палада в столицата си във възможно най-пълния му вид.

Джордж Клуни

В рамките на 64-ия кинофестивал в Берлин, който започна на 6 февруари и ще продължи 10 дни, Джордж Клуни представя филма"Ловци на съкровища". Той е режисьор, съавтор на сценария и продуцент на лентата", а също изпълнява една от ключовите роли. Филмът е за група американски експерти в областта на изкуството, които в края на Втората световна война се записват в армията и заминават в Европа, за да спасят откраднати от нацистите произведения на изкуство от различни страни. /БГНЕС /

Още от "Култура"

Кевин Спейси сравни сериала "Къща от карти"с управлението на Тръмп

Кевин Спейси сравни сериала "Къща от карти"с управлението на Тръмп

Актьорът Кевин Спейси направи сравнение между хитовия сериал "Къща от карти"и управлението на Тръмп, изтъквайки че продукцията има поне "по-добри сценаристи".

Уилям Дефо ще изиграе Ван Гог в нов биографичен филм

Уилям Дефо ще изиграе Ван Гог в нов биографичен филм

Холивудската звезда Уилям Дефо ще изиграе художника Винсент Ван Гог в нов биографичен филм за гения.

Шварценегер ще се снима и в "Терминатор 6"

Шварценегер ще се снима и в "Терминатор 6"

Холувудският актьор Арнолд Шварценегер съобщи, че се връща към ролята на Терминатора в шестата част на едноименния филм. Самият той заяви това в неделя на филмовия фестивал в Кан, съобщава "Мирър" (The Mirror).