АПР 27 Новини | КултураОбнови

Джордж Клуни: Лондон да върне статуите от Партенона

0 коментара0/5

Известният американски актьор и режисьор Джордж Клуни поддържа искането на Гърция да се върнат на Партенона статуите, които британският посланик в Константинопол лорд Елджин изнесе.

Партенона
Партенона

"Това е справедливо искане", каза Джордж Клуни в отговор на въпрос на гръцки журналист по време на пресконференция в Берлин. Думите му предизвикаха аплодисменти.

"Вие имате много добри аргументи в подкрепа на исканията за връщането на Гърция на паметници, които принадлежат на вас", каза актьорът.

В началото на ХІХ век почти всички мраморни статуи и барелефи, украсявали Партенона от неговото построяване, са свалени и изнесени от Гърция по силата на споразумение между английския посланик лорд Елджин и турския султан. Днес те представляват най-голямото богатство на Британския музей в Лондон.

Атина – узо и сиртаки до сутринта!>>>

Гърция се е обединила като общество и държава около една от най-амбициозните задачи, а именно да възстанови храма на Атина Палада в столицата си във възможно най-пълния му вид.

Джордж Клуни

В рамките на 64-ия кинофестивал в Берлин, който започна на 6 февруари и ще продължи 10 дни, Джордж Клуни представя филма"Ловци на съкровища". Той е режисьор, съавтор на сценария и продуцент на лентата", а също изпълнява една от ключовите роли. Филмът е за група американски експерти в областта на изкуството, които в края на Втората световна война се записват в армията и заминават в Европа, за да спасят откраднати от нацистите произведения на изкуство от различни страни. /БГНЕС /

Още от "Култура"

Биографичен филм разгневи Мадона

Биографичен филм разгневи Мадона

Мадона е била разгневена от новината, че холивудско студио планира да заснеме без нейното съгласие биографичен филм за ранните й години в Ню Йорк, опитвайки се да пробие в музикалния бизнес.

В САЩ снимат нов Jurassic Park

В САЩ снимат нов Jurassic Park

Американският киноактьор Джеф Голдблум се снима в култовата серия Jurassic Park.

Уил Смит и Паоло Сорентино ще са в журито на фестивала в Кан

Уил Смит и Паоло Сорентино ще са в журито на фестивала в Кан

Американският актьор Уил Смит и италианският режисьор Паоло Сорентино попълниха състава на международното жури на 70-тия кинофестивал във френския град Кан, който ще се проведе от 17 до 28 май, съобщиха организаторите.