ЮНИ 27 Новини | ИнцидентиОбнови

Възможни са още бомбени атентати във Великобритания

0 коментара0/5

Британската полиция и службите за сигурност откриха материали за приготвянето на бомби, които могат да бъдат използвани за предстоящи атаки на територията на Великобритания, съобщава вестник "Индипендънт".

Възможни са още бомбени атентати във Великобритания

Във вторник подобно взривно устройство е било детонирано чрез контролиран взрив, като специалисти в областта на сигурността смятат, че съществува реален риск да има още много бомбени материали. Междувременно правните агенции са убедени, че в страната е изградена цяла терористична мрежа, целяща извършването на поредица от нападения, както и че е вероятно ще има още арести както в Манчестър, така и извън него. 

Вижте още:  19 са жертвите, а 60 са ранените след атентата в Манчестър >>>

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

Бомбата, която бе детонирана в Манчестър в понеделник вечерта и която уби 22 и рани десетки, е била мощна и сложна, сочат снимки от британската полиция.

Те бяха анализирани от вестник „Ню Йорк Таймс“. „Първоначалният анализ на базата на снимков материал, не позволява да се отгатне количеството взривно вещество в бомбата, но дава основание да се смята, че става дума за самоделно взривно устройство, изготвено много грижливо и добре обмислено“, пише изданието.

Вестник „Ню Йорк Таймс“ публикува осем снимки на различни елементи от взривното устройство, фрагменти от синята раница, с която е внесено, както и отломки метал и пирони.

Според експерти, които са консултирали вестника на базата на тези снимки „бомбата е била мощна, с лесно избухлив заряд, а шрапнелите са били вложени внимателно и методично“, за да предизвикат максимум щети.

Вестникът набляга на факта, че бомбата е била снабдена с необичаен детонатор, който имал малка печатна платка, а не прекъсвач, както често се прави. Електронната платка може да наведе на мисълта за дистанционно взривяване. Така бомбата е можела да бъде активирана от терориста камикадзе, но и от други членове на групата, планирала атентата. Батерията на взривното устройство е била по-мощна от обичайно използваните.

ТВ каналът Ен Би Си цитира американски представител, според чиято информация бомбата е била мощна, сложна и направена с материали, които са трудни за намиране във Великобритания. Това според него говори за това, че терористът камикадзе е имал съучастници.

Още от "Инциденти"

Тайландско семейство живя месеци под покрив, разрушен от защитено дърво

Тайландско семейство живя месеци под покрив, разрушен от защитено дърво

Семейство в Тайландската провинция Каласин беше принудено да живее три месеца в пострадал от ураган дом, разрушен от паднало защитено дърво, чието премахване щяло да изложи хората на опасност от затвор.

Нов небостъргач в Северен Лондон избухна в пламъци

Нов небостъргач в Северен Лондон избухна в пламъци

Избухна огън в небостъргач в Северен Лондон, само на миля разстояние от "Шалкотс Естейт", където вчера бяха евакуирани близо 4000 души заради запалимата външна облицовка на сградата.

Вулкан в Камчатка изхвърли пепел на 15 км височина

Вулкан в Камчатка изхвърли пепел на 15 км височина

Вулканът Шивелуч в Камчатка изхвърли в понеделник пепел на височина 15 хиляди метра над морското равнище, след което в района на най-близкото населено място Уст-Камчатски започна да пада пепел.