МАР 30 Новини | БългарияОбнови

Тийнейджърите ни водят класации за употреба на алкохол и цигари

От 0 коментара0/5

Българските юноши са на първите места по ежеседмична употреба на алкохол и цигари. Това сочат данните от международното изследване „Поведение и здраве при деца в училищна възраст в България-2013-2014 г.”, предаде репортер на БГНЕС.

Тийнейджърите ни водят класации за употреба на алкохол и цигари
 © istockphoto.com

Изследването е проведено от Института за изследване на населението и човека към БАН, МЗ, СЗО и Фондът на ООН за децата – УНИЦЕФ. То обхваща 4 796 ученици от 5, 7 и 9-ти клас (на 11, 13 и 15-годишна възраст) в 163 училища.

Вижте също:

България е на първо място по пушене в ЕС >>>

Изследването предоставя данни за здравето и здравното поведение на подрастващите от 43 страни от Европа, САЩ и Канада.

Доц. Лидия Василева, от Института за изследване на населението и човека на БАН разясни, че обратно на общата тенденция момичетата пушат повече от момчетата на 15 години.

„При нас самият бит е такъв. Ако проследим дали родителите на тези деца пушат или употребяват алкохол, ще видим, че в много семейства това е допустимо и няма по-строго ограничение към децата”, смята тя.

От друга страна сме на първо място и по употребата на бира от българските ученици. /БГНЕС/

Още от "България"

Морето не е за една ваканция

Морето не е за една ваканция

В Деня на водата – 22 март „Грийнпийс" и „За Земята" дават старт на кампанията за ограничаване на замърсяването с пластмаси. Инициативата в глобален мащаб бе подкрепена от холивудския актьор Джеръми Айрънс

Топло и слънчево време със слаб вятър

Топло и слънчево време със слаб вятър

Времето в сряда ще е предимно слънчево с временно увеличение на облачността.

22 март - Световен ден на водата

22 март - Световен ден на водата

Световният ден на водата се чества всяка година на 22 март, за да привлече публичното внимание към значението, съхраняването и устойчивото управление на питейната вода.