МАЙ 25 Новини | БългарияОбнови

Продават ни майонеза без яйца

От 1 коментар0/5

Изследване на съдържанието на майонезата у нас показва шокиращи факти, алармират от Активни потребители.

Продават ни майонеза без яйца
 © Сн.: iStock.com

В САЩ, Европа и България под майонеза се разбира подкиселена водно-маслена емулсия с добавен яйчен прах. Задължителни компоненти са растително масло, яйца и/или яйчен прах и натурална киселина (лимонена, оцетна, малеинова) и вода.

В някои страни е позволено добавянето на подсладители, сол, подправки, натриев гутамат, емулгатори и други.

В България под наименованието "майонеза" се предлагат най-разнообразни продукти, които си приличат само по това, че са с бледа кремообразна структура.

Изследване на съдържанието на майонезата у нас показва шокиращи факти. Първото впечатление е, че липсва пълно етикетиране. Мазнините, които са посочени, са по-ниски от декларираните, за сметка на водата, която е повече.

Най-шокиращо обаче е, че майонезата, която за повечето потребители е на базата на масло (олио) и яйца, всъщност е направена без яйца, но пък количеството въглехидрати надхвърля шокиращите 20% от теглото. Освен това се съдържат съставки като емулгаторите гума гуар (Е412) и гума ксантан (Е415), консерванти и антиоксиданти – бензоат (Е211-213), пропил галат (Е310), калиев сорбат (Е203), нишесте (Е1420 – 1450), оцветители като бета каротен и анато (Е160б).

От асоциацията искат да се приеме национален (доброволен) стандарт за майонезата.

Агенцията по безопасност на храните да изготви и приложи план за мониторинг на качеството на майонезата, включително суровините и компонентния състав. Сосовете без яйца да не носят наименованието "майонеза", а производителите да започнат да прилагат пакетиране в защитена газова среда.

1 коментарДобави коментар »

axinia59

От axinia5913.06.2016, 23:35 ч.

това не е тайна...съвсем наскоро лекари успокояваха хората да не се притесняват от готовата майонеза, тъй като тя се прави от яйчен прах.спомням си , че преди години бяха забранени кремовете с яйца в сладкарството и...

Виж всички коментари за "Продават ни майонеза без яйца".

Още от "България"

До 16 май работим за държавата

До 16 май работим за държавата

До 16 май работим, за да си платим данъците към държавата. Образно казано това е денят, в който гражданите ще спрат да работят за правителството и ще започнат да работят за себе си

Слънчево в сутрешните часове, следобед пак дъжд

Слънчево в сутрешните часове, следобед пак дъжд

Максималните температури ще са между 16° и 21°.

Срядата ще ни радва с слънчево време и високи температури

Срядата ще ни радва с слънчево време и високи температури

Днес ни очаква предимно слънчево време с дневни температури между 23° и 28°