ЮНИ 26 Новини | БългарияОбнови

Продават ни майонеза без яйца

От 1 коментар0/5

Изследване на съдържанието на майонезата у нас показва шокиращи факти, алармират от Активни потребители.

Продават ни майонеза без яйца
 © Сн.: iStock.com

В САЩ, Европа и България под майонеза се разбира подкиселена водно-маслена емулсия с добавен яйчен прах. Задължителни компоненти са растително масло, яйца и/или яйчен прах и натурална киселина (лимонена, оцетна, малеинова) и вода.

В някои страни е позволено добавянето на подсладители, сол, подправки, натриев гутамат, емулгатори и други.

В България под наименованието "майонеза" се предлагат най-разнообразни продукти, които си приличат само по това, че са с бледа кремообразна структура.

Изследване на съдържанието на майонезата у нас показва шокиращи факти. Първото впечатление е, че липсва пълно етикетиране. Мазнините, които са посочени, са по-ниски от декларираните, за сметка на водата, която е повече.

Най-шокиращо обаче е, че майонезата, която за повечето потребители е на базата на масло (олио) и яйца, всъщност е направена без яйца, но пък количеството въглехидрати надхвърля шокиращите 20% от теглото. Освен това се съдържат съставки като емулгаторите гума гуар (Е412) и гума ксантан (Е415), консерванти и антиоксиданти – бензоат (Е211-213), пропил галат (Е310), калиев сорбат (Е203), нишесте (Е1420 – 1450), оцветители като бета каротен и анато (Е160б).

От асоциацията искат да се приеме национален (доброволен) стандарт за майонезата.

Агенцията по безопасност на храните да изготви и приложи план за мониторинг на качеството на майонезата, включително суровините и компонентния състав. Сосовете без яйца да не носят наименованието "майонеза", а производителите да започнат да прилагат пакетиране в защитена газова среда.

1 коментарДобави коментар »

axinia59

От axinia5913.06.2016, 23:35 ч.

това не е тайна...съвсем наскоро лекари успокояваха хората да не се притесняват от готовата майонеза, тъй като тя се прави от яйчен прах.спомням си , че преди години бяха забранени кремовете с яйца в сладкарството и...

Виж всички коментари за "Продават ни майонеза без яйца".

Още от "България"

Унищожен от строителни дейности е културният пласт на Плоската могила, съдържаща най- ранни доказателства за живот в Пловдив преди седем хилядолетия

Багери унищожиха доказателства за живот в Пловдив отпреди седем хилядолетия (снимики)

Напълно разрушен при строителни работи е културният пласт на селищната могила Яса тепе 1, известна и като Плоската в Пловдив, предаде кореспондентът на БГНЕС от града.

10 години DMS в България

10 години DMS в България

През 2017 г. DMS - Единният дарителски номер в България става на 10 години. За този период през платформата са изпратени близо 7,5 млн. дарителски SMS-а в подкрепа на различни каузи.

Проучване: Българинът всъщност е щастлив

Проучване: Българинът всъщност е щастлив

Щастлив ли е българинът? Вечният въпрос, който години наред витае като глас от отвъдното сред обществото ни. Често, без да се отдели време за размисъл, отговорът е – не. Кратко, точно и ясно. Не. Дали това, обаче е така в действителност?