МАЙ 27 Новини | БългарияОбнови

Паметници в София осъмнаха с противогази заради мръсния въздух

От 0 коментара0/5

Идеята е на Спаси София, които настояват борбата с мръсния въздух да стане абсолютен приоритет на Столична община.

Паметници в София осъмнаха с противогази заради мръсния въздух
 © БГНЕС

Тази сутрин редица емблематични паметници в София осъмнаха с противогази и послания срещу сериозния проблем със замърсяването на града. Акцията беше изпълнена от неправителствената организация Спаси София заедно с артиста Ивайло Христов.

Сред преобразените паметници бяха фигурите на Св. Патриарх Евтимий, Св. Св. Кирил и Методий, Христо и Евлоги Георгиеви, Пенчо и Петко Славейкови и Алеко Константинов.

На тях бяха закачени табели с различни послания по темата с мръсния въздух в града – „Върви, народе обгазени”, „Столичната община предупреждава: Дишането е опасно за Вашето здраве”, “София - европейска столица на смога” и „Смогът покрива всичко, освен лошата политика”.

Според организацията проблемът със замърсяването на въздуха вече е достигнал критични нива, а спешните мерки, които трябва да бъдат взети, отдавна са закъснели.

От гражданската инициатива припомнят, че София е най-мръсната столица в ЕС, a според статистиката на Министерството на здравеопазването, само в София жертвите вследствие на замърсения въздух са над 700 всяка година.

Проблемът отново стана актуален, след като през почивните дни измервателните станции на територията на Столичната община отчетоха стойности на фини прахови частици от над 400μg/m3, при норма от 50μg/m3.

Прочетете още:

90% от хората дишат замърсен въздух

От Спаси София настояват борбата срещу замърсения въздух да стане абсолютен приоритет на Столичната община. Сред исканията на организацията са промени в данъчната система, позволяващи общините да поощряват използването на икономични и незамърсяващи автомобили; преосмисляне на енергийните помощи към чисти форми на отопление, вместо твърдо гориво; увеличение на инвестициите в градския транспорт, а той самият да бъде безплатен в дните с пиково замърсяване, за да се противодейства на замърсяването от личните автомобили.

Мръсният въздух е у дома >>>

От Спаси София смятат, че е необходимо постепенно затваряне на центъра на града и превръщането на повече улици в изцяло пешеходни. Сред другите искания са повече качествени велоалеи, контрол на хигиената при строителните обекти и много по-често миене на улиците, включително и вътрешнокварталните такива и внасяне на някакъв ред в паркирането в жилищните комплекси./БГНЕС

Още от "България"

До 16 май работим за държавата

До 16 май работим за държавата

До 16 май работим, за да си платим данъците към държавата. Образно казано това е денят, в който гражданите ще спрат да работят за правителството и ще започнат да работят за себе си

Слънчево в сутрешните часове, следобед пак дъжд

Слънчево в сутрешните часове, следобед пак дъжд

Максималните температури ще са между 16° и 21°.

Срядата ще ни радва с слънчево време и високи температури

Срядата ще ни радва с слънчево време и високи температури

Днес ни очаква предимно слънчево време с дневни температури между 23° и 28°