МАЙ 29 Новини | БългарияОбнови

Над 700 души изкачиха връх Стража

От 0 коментара0/5

Над 700 човека от цяла България се включиха в изкачването на връх Стража в община Трън – акцията в защита на трънската природа.

Над 700 души изкачиха връх Стража
 © БГНЕС

Изкачването към върха започна в 10:30 часа в неделя сутрин от село Лялинци и беше съпроводено от алпиниста Боян Петров.

В него участваха жители на община Трън, любители на природата и планинари от цяла България. Събитието стартира с кратък молебен в старинната черква на село Лялинци. Млади и стари заедно изкачиха Парамиунската планина чак до върха, където развяха българските трибагреници и пожелаха успех на борбата на трънчани да спасят родния си край.

изкачване стража

Беше направена жива фигура от хора с надпис „ДА” – символ на запазването на чистата природа, а също и флашмоб, в който взеха участие 200 души. От организатора на изкачването - сдружение „Трън“, съобщиха, че по време на днешната им акция са се натъкнали и на малка провокация. В началото на събитието се появиха десетина неочаквани гости, облечени в работни дрехи, които слязоха от два големи автобуса с надпис „Асарел Медет“. Те се представиха като миньори от Панагюрище, които ще работят в община Трън, ако предвиденият проект за златодобивна мина бъде стартиран.

Сдружението се обяви в защита на красивата трънска природа, която е застрашена от мащабен проект за златодобив в планините Руй и Ерулска. Той включва открити и закрити рудници, обогатителна фабрика и две хвостохранилища. В района на планираните открити рудници се доказа наличието на уранова руда. Парамунската планина (Стража) е една от 39-те български планини, а от първенеца й - висок 1389 м , се открива невероятна панорамна гледка във всички посоки. От нея се виждат над 30 български и сръбски планини, включително Рила и Пирин. /БГНЕС/

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Над 700 души изкачиха връх Стража".

Още от "България"

До 16 май работим за държавата

До 16 май работим за държавата

До 16 май работим, за да си платим данъците към държавата. Образно казано това е денят, в който гражданите ще спрат да работят за правителството и ще започнат да работят за себе си

Слънчево в сутрешните часове, следобед пак дъжд

Слънчево в сутрешните часове, следобед пак дъжд

Максималните температури ще са между 16° и 21°.

Срядата ще ни радва с слънчево време и високи температури

Срядата ще ни радва с слънчево време и високи температури

Днес ни очаква предимно слънчево време с дневни температури между 23° и 28°