МАР 28 Новини | БългарияОбнови

Над 700 души изкачиха връх Стража

От 0 коментара0/5

Над 700 човека от цяла България се включиха в изкачването на връх Стража в община Трън – акцията в защита на трънската природа.

Над 700 души изкачиха връх Стража
 © БГНЕС

Изкачването към върха започна в 10:30 часа в неделя сутрин от село Лялинци и беше съпроводено от алпиниста Боян Петров.

В него участваха жители на община Трън, любители на природата и планинари от цяла България. Събитието стартира с кратък молебен в старинната черква на село Лялинци. Млади и стари заедно изкачиха Парамиунската планина чак до върха, където развяха българските трибагреници и пожелаха успех на борбата на трънчани да спасят родния си край.

изкачване стража

Беше направена жива фигура от хора с надпис „ДА” – символ на запазването на чистата природа, а също и флашмоб, в който взеха участие 200 души. От организатора на изкачването - сдружение „Трън“, съобщиха, че по време на днешната им акция са се натъкнали и на малка провокация. В началото на събитието се появиха десетина неочаквани гости, облечени в работни дрехи, които слязоха от два големи автобуса с надпис „Асарел Медет“. Те се представиха като миньори от Панагюрище, които ще работят в община Трън, ако предвиденият проект за златодобивна мина бъде стартиран.

Сдружението се обяви в защита на красивата трънска природа, която е застрашена от мащабен проект за златодобив в планините Руй и Ерулска. Той включва открити и закрити рудници, обогатителна фабрика и две хвостохранилища. В района на планираните открити рудници се доказа наличието на уранова руда. Парамунската планина (Стража) е една от 39-те български планини, а от първенеца й - висок 1389 м , се открива невероятна панорамна гледка във всички посоки. От нея се виждат над 30 български и сръбски планини, включително Рила и Пирин. /БГНЕС/

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Над 700 души изкачиха връх Стража".

Още от "България"

Морето не е за една ваканция

Морето не е за една ваканция

В Деня на водата – 22 март „Грийнпийс" и „За Земята" дават старт на кампанията за ограничаване на замърсяването с пластмаси. Инициативата в глобален мащаб бе подкрепена от холивудския актьор Джеръми Айрънс

Топло и слънчево време със слаб вятър

Топло и слънчево време със слаб вятър

Времето в сряда ще е предимно слънчево с временно увеличение на облачността.

22 март - Световен ден на водата

22 март - Световен ден на водата

Световният ден на водата се чества всяка година на 22 март, за да привлече публичното внимание към значението, съхраняването и устойчивото управление на питейната вода.