ЮНИ 26 Новини | БългарияОбнови

Личната карта да бъде и здравна

0 коментара0/5

Личната карта да се ползва и като здравна. Такава идея се обсъжда в здравната каса, а за нея вече знае и премиерът Пламен Орешарски, съобщава в. "Труд" от запознати с проекта.

Личната карта да бъде и здравна
Личната карта да бъде и здравна

Просто казано - личният документ ще служи за идентификатор. Отивайки при джипито, влизайки в болница или в лаборатория, болният ще я поставя в специален четец. Той ще подава сигнал в касата, че именно този пациент е при доктора или при лаборанта. На тръгване болният пак ще се "чекира", а НЗОК няма да плаща нищо извън периода на прегледа, хоспитализацията или изследването.

Преди пристъпването към реализация на идеята обаче, НЗОК ще направи оценка на хардуера и софтуера си, за да се види какво е състоянието им, каква е защитата на информация и т.н.

За да се ползва личната карта като "ключ" към покритите здравни услуги, всеки семеен лекар, лечебно заведение и лаборатория ще трябва да се снабдят с четец. Според плана на НЗОК може да се използват апарати, подобни на тези в граничните пунктове и цената ще е около 40-50 лв. на четец.

Някои експерти смятат идеята за неефективна и посочват, че добрите четци на лични карти, струват 1500-2000 лв. Според други обаче е находчиво решение.

"Има четци, които биха свършили работа и на НЗОК, и са за около 200-250 лв. Те може да са и по 40 лв., но на цена производител в Китай или Хонконг. При влизането си в ЕС обаче стават към 200 лв.", коментират експерти пред изданието. Според тях ако се изчисли точно колко апарата за тази специализирана дейност ще са нужни и заданието се постави на родни производители, тогава стойността им наистина може да падне значително.

"Друг вариант е осигурените да бъдат натоварени с по няколко стотинки за определен период от време и така четците да се изплатят", смятат IT-специалисти. Хрумването им обаче едва ли ще се приеме радушно от осигурените, които все повече се топят, тъй като губят мотивация да плащат вноски на фона на 2 млн. кръшкачи.

Безспорният плюс на системата с чекирането е, че ще бъде невъзможно, след като пациентът си тръгне от кабинета на джипито да му бъдат надписвани прегледи. А след като е изписан болниците да отчитат операции на хартия. Само преди дни столична болница примерно отчела поставянето на 15 стави, които била забравила да декларира по-рано пред НЗОК. Подобни случаи поставят достоверността им под съмнение.

Всъщност идеята за личната карта била на Българската асоциация за закрила на пациентите. "Дадохме я още 2009 г., защото е безсмислено да се платят по 7 лв. за здравна карта на всеки осигурен и да се купят над 18 000 четящи устройства, вместо да се ползва личната", казва шефът Пламен Таушанов. /БГНЕС

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Личната карта да бъде и здравна".

Още от "България"

Унищожен от строителни дейности е културният пласт на Плоската могила, съдържаща най- ранни доказателства за живот в Пловдив преди седем хилядолетия

Багери унищожиха доказателства за живот в Пловдив отпреди седем хилядолетия (снимики)

Напълно разрушен при строителни работи е културният пласт на селищната могила Яса тепе 1, известна и като Плоската в Пловдив, предаде кореспондентът на БГНЕС от града.

10 години DMS в България

10 години DMS в България

През 2017 г. DMS - Единният дарителски номер в България става на 10 години. За този период през платформата са изпратени близо 7,5 млн. дарителски SMS-а в подкрепа на различни каузи.

Проучване: Българинът всъщност е щастлив

Проучване: Българинът всъщност е щастлив

Щастлив ли е българинът? Вечният въпрос, който години наред витае като глас от отвъдното сред обществото ни. Често, без да се отдели време за размисъл, отговорът е – не. Кратко, точно и ясно. Не. Дали това, обаче е така в действителност?