АПР 27 Новини | БългарияОбнови

Гръцкият президент иска България да върне „заграбени“ религиозни ценности

От 0 коментара0/5

Гръцкият президент Прокопис Павлопулос отправил искане към България да върне ценните църковни реликви, които български войски са взели от манастира „Св. Богородица Икосифиниса“ в близост до грad Драма.

Гръцкият президент иска България да върне „заграбени“ религиозни ценности
 © iStock

Павлопулос отправил искането си към София по време на тържества в село Доксат в Егейска Македония край град Драма по време на отбелязване годишнина от подпалването на селото от български войски на 29 септември 1941 година.

Павлопулос казал: „България, която е член на обединена Европа, е длъжна да ни върне църковните ценности, които е откраднала от манастира „Св. Богородица Икосифиниса“.

Учени откриха скелет на 2000 години в останки на кораб в Средиземно море >>>

Гръцката страна периодично повдига въпроса за връщането на църковната утвар и други реликви на манастира "Св. Богородица Икосифиниса (Косиница)", отнети от българските войски през 1917 година. Тогава е прибрана част от църковната утвар на манастира, включително и икона-мощехранителница, икони и ръкописи.

БГНЕС припомня, че въпросът за тези реликви беше поставен и от вселенския патриарх Вартоломей по време на неговото посещение в България през ноември 2015 година, което предизвика силна негативна реакция в обществото.

Вартоломей поиска от българската държава да върне църковни ценности, които според неговите твърдения, принадлежали на гърците.

Той отправи това искане, след като бе удостоен от българския президент Росен Плевнелиев с орден „Стара планина“ I степен.

Защо си струва да почивате на Санторини? >>>

„Особено молим за светините от нашите свети патриаршески и ставропадиални обители – Св. Богородица Икосифиниса в планината Пангей и Честния предтеча край Сяр и други, които за съжаление са били ограбени и не са в богослужебна употреба у естествените си правоимащи места, което безспорно е грях пред Бога и хората“, посочи Вартоломей.

Според вселенският патриарх такова действие като „похвалния аналог с връщането преди години на „Историята“ на Паисий на Зорграфския манастир на Света гора би потвърдило на дело общия съвместен път в лоното на Европейския съюз и на Православната вселена“.

За да не се срещне с критичното мнение на обществеността и медиите, Вартоломей отмени насрочения си брифинг по време на посещението си в София. /БГНЕС/

Още от "България"

Слънчево и топло, с дневни температури между 19° и 24°

Слънчево и топло, с дневни температури между 19° и 24°

Според синоптиците, днес ни очаква слънчев и топъл ден.

Днес ще е слънчево и по-топло

Днес ще е слънчево и по-топло

По Черноморието времето също ще бъде слънчево, но с по-ниски темератури.

Новоизбраното 44-то Народно събрание влиза в пленарна зала

Новоизбраното 44-то Народно събрание влиза в пленарна зала

На 19 април 2017 г. се открива 44–тото Народно събрание, предаде репортер на БГНЕС.