МАЙ 27 Новини | БългарияОбнови

Човекът-амфибия преплува трасе в Охридското езеро

0 коментара0/5

59-годишният Яне Петков, по-известен като човекът - амфибия, успешно приключи необикновеното си начинание. За 2 часа и 47 минути той преплува трасе от 2 км и 30 м. в Охридското езеро, вързан в чувал и без никакви помощни средства.

Човекът-амфибия преплува трасе в Охридското езеро
Човекът-амфибия преплува трасе в Охридското езеро

Яне Петков се хвърли в ледените води на Охридското езер в 10.00 часа местно време от плажа Горица, като финалната цел беше кея на Градското пристанище. Там той бе посрещнат от гражданите на Охрид и журналисти. Доволен от постижението си Петков благодари за безупречната организация на Общинския Червен кръст, Клуба за водни спортове и местната управа.

"През първия час имаше едно хладно течение, но след това всичко беше наред. Ако водата беше по-топла, щях да плувам и повече километри", каза Петков. Представителите на Общинския Червен кръст споделиха от своя страна, че от старта до финала Петков е плувал с постоянно темпо от 0,7 км. в час и не е имало по-сериозни проблеми.

"По време на плаването той даже разговаряше, не поиска никаква медицинска интервенция от съпровождащия го екип. Всичко мина както трябва. Надяваме се Охридското езеро да му бъдат стимул за събаряне на рекорди", каза Сашо Точков от Общинския Червен кръст. Той уточни още, че непрекъснато се е водела статистика, която ще бъде използвана за подготвянето на апликацията за книгата на рекордите Гинес.

Постижението на Петков се приема и като медицинско атрактивно постижение, защото нивото на хемоглобин в кръвта на 59-годишния плувец е под нормалната граница, и има силна анемия. Въпреки сериозното си заболяване, Петков успешно приключи постижението и безпроблемно стигна до целта. /БГНЕС /

Още от "България"

До 16 май работим за държавата

До 16 май работим за държавата

До 16 май работим, за да си платим данъците към държавата. Образно казано това е денят, в който гражданите ще спрат да работят за правителството и ще започнат да работят за себе си

Слънчево в сутрешните часове, следобед пак дъжд

Слънчево в сутрешните часове, следобед пак дъжд

Максималните температури ще са между 16° и 21°.

Срядата ще ни радва с слънчево време и високи температури

Срядата ще ни радва с слънчево време и високи температури

Днес ни очаква предимно слънчево време с дневни температури между 23° и 28°