ЮНИ 23 Новини | БизнесОбнови

Най-интересните цифри, свързани с Кока-Кола в България

0 коментара0/5

Кока-Кола е най-известната и най-продаваната напитка в историята, както и най-разпознаваемата марка в света и у нас. Научете няколко интересни факти, в цифри за компанията на Кока-Кола в България.

Най-интересните цифри, свързани с  Кока-Кола в България
  • 51  години на  Кока-Кола  на българския пазар.

Производството на Кока-Кола в България датира от 1965 г.  За първи път газираната напитка е произведена в Пловдив, което прави България първата страна от бившия социалистически лагер, която произвежда продукта. Специално за продукта в България  търговската марка Coca-Cola е преведена на кирилица и е използвана за реклама за първи път.

Добави описание

  • 5 юридически лица представляват системата на Кока-Кола в Бъргария.

(1.)Кока-Кола България ЕООД е местното дъщерно дружество на The Coca-Cola Company и отговаря за маркетинга на продуктите на Кока-Кола, за разработването на нови безалкохолни напитки. (2.) Кока-Кола Хеленик Ботълинг Къмпани (Кока-Кола ХБК) купува концентратите и сиропите за производството на напитките и отговаря и за продажбата на продуктите. (3)Кока-Кола Хеленик Ботълинг Къмпани, The Coca-Cola Company - Кока-Кола България ЕООД, центърът за споделени услуги в областта на информационните технологии (4)Кока-Кола Хеленик Груп Ай Ти Сървисис, центърът за споделени услуги в областта на финансите и човешките ресурси. (5)Кока-Кола Бизнес Сървисис Организейшън центърът за споделени услуги в областта на финансите Ентърпрайз Шеърд Сървисис.

  • 53 милиона  евро инвестиции в местни доставчици.

От целия асортимент на напитки се внася само концентратът, а всички останали продукти са произведени на място. Така Кока-Кола инвестира в разходи за доставчици, произвеждащи суровини, опаковъчни материали, машини и оборудване в България.

  • 50 милиона евро е пряката добавена стойност, генерирана от системата на Кока-Кола. 233 милиона  евро е допълнителната добавена стойност, на ниво търговски партньори и преки и косвени доставчици. Общо приходите за българската икономика са в размер на 283 милиона евро. Това е 0,6% от брутния вътрешен продукт. За сравнение – сумата се равнява на 670 хиляди минимални работни заплати.

 

50 милиона евро пряко и 233 милиона евро непряко =  283 милиона милиона евро (0,6% of БВП)

Добавена стойност,  свързана със системата на Кока-Кола в България (в милиони Евро)

 

Всяко 1 евро, дадено за напитки на Кока-Кола в България, добавя 60 цента добавена стойност в националната икономика.

 

  • 12 милиона евро данъци в българската държава.

Кока-Кола допринася допълнително и със 103 милиона   евро косвени данъчни потоци или общо 115 милиона. Това са 0,9% от общите приходи от данъци. Сумата се равнява на около 720 000 минимални пенсии.

 

Добави описание

Разпределение на данъци по стойностната верига на Кока-Кола в България (в милиони евро)

 

Системата на Кока-Кола се асоциира с 1% от всички данъчни плащания в България.

 

  • За всяко  1 пряко работно място в системата на Кола-Кола има 8 други работни места, подкрепени в българската икономика. 5 от тях са в търговския сектор.

 

19 900 работни места в стойностната верига

Въздействие върху заетостта

 

2100 души са работещите в системата на Кока-Кола в България.

17 800 допълнителни работни места поддържа Кока-Кола в своята стойностна верига, която започва от производителите на суровини и съставки, използвани в производството, до хората, продаващи напитки на Кока-Кола в заведения, магазини и ресторанти.

 

2100 преки и 17 800 непреки работни места = 19 900 (0,6% от работната сила)

 

  • 320 милиона литра напитки годишно произвежда компанията на Кока-Кола в България, което е около  45 литра на всеки българин.

Това са традиционните газирани напитки Coca-Cola, Coca-Cola Zero, Sprite, Fanta и Schweppes. Сред негазираните напитки са соковете Cappy и Cappy Pulpy и студените чайове Nestea. Кока-Кола ХБК България предлага натуралната минерална вода Банкя и енергийните напитки Monster.

  • 400 милиона евро са похарчили потребителите за напитки на фирмата, което показва, че газираните и негазираните напитки на Кока-Кола са масово харесвани в България.

 

Цифрите са базирани на изследване направено през 2015 година за въздействието на системата на Кока-Кола върху българската икономика от преподавателя в Университета Принстън проф. Итън Б. Капщайн, в сътрудничество с д-р Рене Ким и г-жа Теодора Ненова от консултантска компания Steward Redqueen в Хаарлем (Холандия).
 

Още от "Бизнес"

Джордж Клуни продаде компанията си за текила за 1 милиард (фото)

Джордж Клуни продаде компанията си за текила за 1 милиард (фото)

Джордж Клуни и неговият делови партньор Ранди Гербер продадоха компанията си за текила "Касамигос" на британския алкохолен производител "Диаджео" за 1 млрд. долара.

"Епъл" пуска три нови лаптопа

"Епъл" пуска три нови лаптопа

Американската компания "Епъл" (Apple) ще представи в началото на следващия месец три нови модела лаптопа, съобщи във вторник Блумбърг.